Дори малко “смаляване” променя точките на контакт в ставите,  увеличава риска от падания

Премине ли човек 40-те, започва да се смалява с по 1 сантиметър за десетилетие. Изключенията са толкова малко, че се приемат за статистическа грешка.

Гравитацията и остаряването се съюзяват и мачкат гелоподобните дискове между прешлените на гръбначния стълб. От друга страна, загубата на костна маса - остеопорозата, естественото за напредването на възрастта намаляване и отслабване на мускулите и плоскостъпието допринасят за обратното развитие на ръста.

Отделно нездравословните ни навици като заседяване, наднормено тегло и небалансирани диети влошават допълнително положението, и то не само откъм визия.

При хора,

загубили

височина,

се повишава

рискът

от падания, нараняване и счупвания.

Най-малкото, защото дори 1-2 изгубени сантиметра променят пропорциите и точките на контакт в ставите.

Ако човек е наведен напред пред компютър или над мобилния телефон през голямата част от деня, мускулите и сухожилията неусетно губят сила и еластичност. Един ден се събужда и осъзнава, че не може да стои нормално изправен, защото тялото му сякаш се е вдървило в прегърбена стойка. Това повдига на квадрат ефекта от скъсяването на гръбнака.

При повече постоянство и воля може да се избегнат големите рискове от неблагоприятно променените телесни пропорции.

Скелетът няма

как да бъде

подмладен,

но можем

да подобрим

баланса си

Едно изпитано средство за хората, които работят в офис с креативен дух, е столът да се смени с голяма надуваема топка. Така във всеки момент тялото е принудено да използва мускулите си, за да поддържа баланс.

В крайна сметка скелетът получава нещо като естествен мускулен корсет. С помощта на плот или маса за подкрепа опитайте да стоите на един крак за 1 минута. След това прехвърлете натоварването на другия крак.

Ако не можете да направите цяла минута от първия път, не се притеснявайте, колкото успеете - толкова. С тренировки ще се получи. Упражнявайте се всеки ден.

Крайната цел е балансиране на един крак за 1 минута, без да се налага да се хващате за нещо за опора.

Друго упражнение, което има роля на профилактика срещу скелетните промени, е

ходенето в права

линия по тясна

колкото едно

ходило пътечка

Тренировъчният терен може да е бордюр, шарка върху килима, линия по паркета, дъска и т.н. Все едно ходите по греда, но въображаема, без да поемате риска да паднете от високо.

За намаляване на натоварването на ставите и

за подобряване

на гъвкавостта

помагат

заниманията

с йога, тай чи

и пилатес

В съчетание с балансирано хранене и редовно включване на източници на калций и витамин D в диетата тези упражнения съдействат и за подобряване на минералната плътност на костите.

Координацията се

усъвършенства

и със спортове

като тенис,

баскетбол,

волейбол,

които изискват мозъкът и тялото да действат в синхрон. При хора със ставни проблеми обаче те може да са предизвикателство.

Пак с базово съобразяване с

индивидуалното състояние за добра координация и запазване на мускулната маса са полезни танците и джогингът. Но дебют в тях е невъзможен през късните десетилетия на живота, ако в резултат на загубата на ръст и ставна подвижност се затруднявате при енергични движения.