Дърветата помагат за укрепване на физическото и психическото здраве

Преди десет години Рейчъл Станклиф, епидемиолог от Оксфорд, посещава баща си в клиника в Дорсет, където лежи след инсулт. Решава да го разходи из двора в инвалидна количка, за да повдигне духа му. Но там няма и стръкче зеленина – само потискащи бетонни стени.

Това подтиква Станклиф да организира благотворителна кампания за озеленяване на болниците във Великобритания чрез засаждане на горички около тях.

Че дърветата помагат за укрепване на физическото и психическото здраве, са показали многобройни изследвания. Установено е, че

зеленината около

нас намалява

нивата на стрес

и ускорява възстановяването от болести, пише в. “Дейли мейл”.

Начинанието си Рейчъл за първи път осъществява през 2013 г. в детска болница в Ливърпул, ремонтирана и наречена “клиника в парка”.

“Добавихме много залесени площи, за да превърнем околната среда в освежаващо и здравословно място за пациенти и персонал. А в много британски болници не можеш да видиш и едно дърво”, обяснява лекарката.

Изглежда странно, че зеленото може да лекува, но има убедителни научни доказателства. Един от пионерите на това откритие е д-р Роджър Улрих, шеф на медицинския факултет в тексаския университет A&M. През 1984 г. той преглежда здравните досиета на пациенти, оперирани от жлъчка в периода 1972-1981 г.

И констатира, че тези, които са лежали в стаи с изглед към парка и дърветата, са се оправили по-бързо, приемали са по-малко болкоуспокояващи и

по-рядко са имали

усложнения

от останалите,

гледащи към

тухлена стена

Оттогава свидетелствата се трупат постоянно, казва д-р Станклиф. “Установяваме по-малко случаи на астма при деца, живеещи в градовете, но заобиколени от дървета. Проучвания показват, че обилната растителност, особено дърветата,

засилват

имунната защита,

пазят от

възпаления

и държат кръвното налягане и хормоните на стреса под контрол. А последните два фактора са тясно свързани със сърдечни заболявания и рак”, обяснява експертката.

Така смята и Сара Лом от благотворителната организация “Дървото”, популяризираща нуждата от засаждането им. “Преките ползи за здравето на пациенти и персонал от залесяването около болниците показват, че дърветата се грижат за нас”, уверява тя.

Тази практика е навлязла широко в Япония, където използването на дърветата за възстановяване на здравето си има име – “шинрин-йоку”, в превод – къпане в гората. В

някои клиники

залесяват

покривите,

където пациентите да релаксират. Изследване от 2011 г. сочи, че ако прекараш сред тази зеленина само 5 минути, ставаш по-спокоен, настройваш се положително и си по-мотивиран да работиш за възстановяване от болестта.

Дори и дръвчетата лилипути бонзай намаляват нивото на стрес у пациентите и нуждата им от лекарства срещу болка, установява проучване, направено миналата година в японския университет “Чиба”.  Дърветата излъчват положителни вибрации върху организма ни.

Дърветата излъчват положителни вибрации върху организма ни.

Учените там сканирали мозъка на пациенти, съзерцавали бонзай, и забелязали по-слаба активност в префронталната мозъчна кора, която отговаря за реакцията на стрес.

Дори и само гледането

на снимки с

дървета може да има

терапевтичен ефект

Д-р Улрих е направил изследване в шведска болница на 160 пациенти след сърдечни операции. Някои съзерцавали картини с обградено от дървета поточе. Изводът: при тях нивото на тревожност намаляло и болките утихнали в сравнение с други пациенти, разглеждали абстрактни изображения, бял лист или празна стена.

Тези тестове подкрепят хипотезата за биофилията – теория на психоаналитика Ерих Фром, че човекът има биологична и психическа нужда от природни стимули, които предизвикват специфична функционална реакция у орган или тъкан.

“Не е трудно да се разбере защо е така - казва Рейчъл Станклиф. – Човекът е прекарал хилядолетия, развивайки сетивните и телесните си функции сред зелени гори. Откакто се преселихме в града, тези функции са стресирани. Ако се разболеем, обикновено вземаме лекарства, а можем да преоткрием лечебната сила на природата.”

10-годишно британско проучване с участието на 45 000 души е установило, че

живот близо до

поляна няма

ефект върху

здравето

– такъв е засечен само при контакт с дървета.

Затова загубата на гори може да се отрази пагубно върху здравето ни. През последните 30 години опасният зелен бръмбар е унищожил в САЩ 100 милиона дървета.

Анализ на специалисти от американската лесовъдна служба установява, че смъртта от сърдечни и белодробни заболявания е нараснала на обезлесени oт вредителя и от вредни газови емисии места.

Някои дървета са особено полезни в терапевтичен план, казват специалистите. Сред тях са индийският люляк и чинарът.

Доказателство, че дърветата излъчват положителни вибрации върху организма ни, са и резултатите от

терапията

“Прегърни

дърво”

Пациенти с остра форма на мигрена съобщават, че са почувствали облекчение, след като са обгръщали ствола на дървета. Това помага и за справяне със състояния като депресия, ниска концентрация, стрес и някои психични заболявания.