Псевдобулбарният синдром е наричан образно емоционална инконтиненция

Дори само трейлърът на “Жокера” е достатъчен, за да запомниш завинаги смущаващия смях на Хоакин Финикс. Касовата продукция чупи всички рекорди въпреки диаметрално противоположните оценки. И част от въздействието се дължи на неконтролирания смях на героя Артър Флек. Във филма той е инструмент за доизграждане на образа, заимстван от реално патологично състояние.

Медицината го нарича псевдобулбарен синдром. Най-разпространеният му разговорен синоним е емоционална инконтиненция, т.е. емоционално изпускане.

Характеризира се с внезапно немотивирано изпадане в смях, плач или друга силна емоция. В повечето случаи е неуместна или полярна на очакваната и дълго не може да бъде овладяна.

Не е конкретно заболяване, а синдром - съвкупност от симптоми, които може да се проявят при различни заболявания. С него се сблъскват основно невролозите и в някои случаи - психиатрите.

Псевдобулбарният синдром възниква вторично при неврологично разстройство, мозъчни тумори, инсулт, травма. Може да бъде изява на амиотрофична латерална склероза, алцхаймер, паркинсон, множествена склероза, епилепсия, церебрална парализа, аутизъм, при психиатричния феномен множествена личност и др.

Точните механизми за синдрома не са ясни. Смята се, че в основата са “прекъсвания” в невронните мрежи, които управляват възникването и контрола над изразяването на емоциите. Най-често крайният ефект от това е социално отхвърляне с всичките му последици.

Спецификата на синдромите е, че не може като при заболяванията да се уточни разпространението им. Сочат се данни в широки граници за различните диагнози, които може да включват емоционална инконтиненция. Неконтролираният смях/плач например се проявява у близо 10% от хората с множествена склероза, при която “прекъсването” на невронната коминукация се дължи на нарушаване на миелиновите обвивки.

Според проучванията катастрофално неконтролираните емоционални реакции често остават недиагностицирани, което означава и нелекувани. Това влияе на качеството на живот независимо от нарушенията на настроението.