19°C   София
 

Сега е идеалното време за профилактичен преглед, но на всеки 2 месеца се оглеждайте сами вкъщи. За злокачествените тумори лечението е операция, при другите има съвременни безболезнени лазер терапии, казва проф. Мирослава Кадурина - специалист по дерматология и естетична медицина. Консултира и провежда терапии в “Аджибадем Сити Клиник Онкологичен център” и в Медицински център “Евродерма”. Секретар е на Европейската асоциация по лазерна дерматология от 2013 до 2018 г. , почетен член е на Немското дерматологично дружество и членува в редица световни медицински организации. Завършила е Немска езикова гимназия през 1979 г. и медицина в София през 1984 г. През 1990 г. придобива специалност “Дерматология и венерология”. Специализирала е дерматопатология в Университетска болница, Клиника по дерматология, Цюрих, Швейцария, и дерматохирургия в Клиника по дерматология Dermatologicum - Хамбург, Германия. От 2010 до 2015 г. е преподавател към Катедрата по дерматовенерология на Медицинския факултет към Софийския университет. Има над 350 научни публикации в наши и чужди издания. От 2015 г. е професор и преподавател към Департамента по дерматология на университета “Г. Маркони” в Рим, Италия.

- Проф. Кадурина, неестествено дългата топла есен сякаш приспа вниманието ни с края на лятото да си проверим бенките, късно ли е вече?

- Сега е най-подходящият период да се проверят бенките, защото сезонът е благоприятен за премахването им, ако прегледът установи съмнителни промени или нови бенки, които изглеждат подозрително.

- Почти всеки човек има бенки, какво значи една бенка да е съмнителна?

- Бенките имат свой живот и развитие. Голямата част се появяват в детството и се променят през годините, но е важно тази промяна да се проследява поне веднъж годишно от специалист дерматолог, защото измененията може да са изключително дискретни и дълго да останат без внимание. Човек забелязва тревожните промени чак когато процесът напредне или е прочел или видял публикация с описание на симптомите на злокачествените бенки.

- Цветът ли е водещ?

- Не само, съмнителни са не само промените в цвета, но и бързото нарастване, кървенето, промяната на формата. Когато тези изменения станат много големи и очевидни, обикновено диагностицирането е закъсняло. За пълното излекуване е важно да се уловят най-малките промени и веднага да се започне подходящо лечение. За най-агресивния рак на кожата – меланома, е абсолютно сигурно, че можем да се справим с него, ако бъде установен в най-ранния стадий. Това означава

да е под 1 мм и

да не е навлязъл

в дълбочина

под епидермиса

- Слънцето “без мярка” ли е единствена причина за меланом?

- Прекомерното излагане на слънце има водеща роля. Но е важно да говорим за бенките не само през лятото, когато фокусът е върху фотозащитата, защото много често този тумор се появява на места, които не са изложени на лъчите. Ранното установяване на меланома е решаващо за прогнозата. Препоръките на Световната здравна организация за превенцията на меланома започват със съвета човек сам да оглежда бенките си на 2-3 месеца и при динамика да отиде на преглед. Често премените не са опасни, но човек не може сам да прецени, това може да направи дерматологът. Дори при идеалния случай – огледите вкъщи да не пораждат тревога, човек веднъж годишно трябва да делегира тази отговорност на лекар специалист по кожни болести, за да не се пропуснат най-ранните знаци за рак. За хората с много бенки интервалът за преглед при дерматолог трябва да е 6 месеца.

- Как се диагностицира рано меланомът, щом измененията са толкова незабележими?

- Преди 10-ина години в рутинната практика при диагностиката навлезе дерматоскопията – метод, който представлява многократно увеличаване на образа. Само по себе си това не може да постави диагноза, изискват се задълбочени познания, за да може дерматологът да прецени дали бенката има съмнителен потенциал.

В центрове с онкологична насоченост като нашия лекарят да голяма степен може още при дерматоскопията да се ориентира безпогрешно. Практиката при ранно установяване на висока вероятност за меланом е бенката да се отстрани хирургически и да се даде материал за хистологично изследване. При доказан меланом затваряме кръга - има съвременни методи, нови медикаменти, с които може да се повлияе, но най-важното е, че проследяваме пациентите по златния стандарт за схема на наблюдение.

През първите 5 г.

на 6 месеца

се чекират

всички бенки

В зависимост от дебелината на меланома може да е необходимо и ехографско изследване, скенер или ПЕТ скенер.

- Казахте, че при ранен стадий меланомът се маха хирургически, а след това се изследва от патолог. Не трябва ли да се прави биопсия преди операцията?

- Ако лезията е много голяма, се взима биопсия. При малки образувания - в границите на нормална бенка, не се налага биопсия, а направо туморчето се изрязва първоначално в определени граници. След това, ако е меланом, се оценява колко е дълбок и евентуално се прави реоперация за достигане до здрава тъкан.

- Меланомът среща ли се при деца?

- В редки случаи. Но това не означава, че бенките не се нуждаят от оглеждане. Много важно е още в ранното детство да се установят дисплазиите, склонността към промени в бенките, за да се препоръча на какъв интервал от време да бъде посещаван профилактично дерматологът.

- Появата на тъмни петна по кожата предупреждават ли за риск от рак?

- Така наречените пигментни петна в медицината се обозначават като лентиго. В над 90% от случаите те са свързани с остаряването и хората ги приемат за нормални. Обикновено са по лицето, деколтето и ръцете. Но това лентиго в 7-8% от случаите може да малигнизира – да премине към меланом. Затова съветът е пигментните петна също да бъдат внимателно оглеждани.

Малко се знае в обществото, но вече има

много добри

апарати за

премахване на

пигментация

като пиколазерът

Той унищожава пигмента по гарантиран начин и е едно от големите постижения на новия век в областта на терапиите при петна. Уникалното при него е, че реагира на черния цвят. Това го прави и най-подходящия съвременен лазер за премахване на татуировки.

При оценката на пигментациите много важна е анамнезата, разпитването на пациентите. Понякога не е заболяване и не се нуждае от лечение. Тъмно оцветяване на кожата може да е свързано с приема на някои хормони, антибиотици и други лекарства.

- Щом меланом може да се развие дори на места, които никога не виждат слънце, кои са другите провокиращи фактори освен ултравиолетовите лъчи?

- Рискови са местата, в които има триене, напрмер от колан. Бенките в тези зони се травмират постоянно, може да се стигне до разкървавяване. Непрекъснатото третиране може да стане фактор за промени при клетъчното делене и туморогенеза. Затова се препоръчва бенките на такива места да се отстраняват. По същата причина е желателно да се наблюдават от лекар и при нужда

да се премахват

бенки по дланите

и ходилата

В нашата болница имаме утвърден алгоритъм за оценка на риска и добра практика в профилактиката и на този вид риск.

Често хората не си дават сметка, но скалпът също е място, подложено на третиране непрекъснато, и бенките по него може да са по-склонни към неблагоприятни промени. При ресане, подстригване, бръснене на главата надигнатите бенки се нараняват и това също ги причислява към рисковите.

- Винаги ли се махат оперативно?

- В повечето случаи се препоръчва хирургическо отстраняване, но при малък процент, когато са “на краче”, може да се отреже и с участие на лазер, но задължително винаги,

каквато и бенка

да се премахне,

се изследва

хистологично

Едно от най-коварните предизвикателства е непигментният меланом. Виждала съм дори приличащо на обикновена брадавица образувание да се окаже атипичен меланом.

Затова съветвам хората да не се доверяват на разните центрове, които с лека ръка предлагат пълно премахване с лазер, т.е. стопяване на цялата бенка. Когато участва лазер, правилото е да се отреже и след това с лазера да се “заравни” участъкът, а бенката да се изследва. Пациентите трябва да настояват за хистология и да изискват резултата от изследването, за да знаят какво точно е махнато, за да са спокойни. Да не говорим какъв риск е да се подложат на техники на самозвани лечители.

- Освен меланома кои други тумори са злокачествени?

- Базоцелуларните и спиноцелуларните карциноми. Те също може да са разположени навсякъде, но най-често се появяват по изпъкналите части на лицето и откритите зони на тялото. По-чести са при светли хора и особено във възрастта над 50 г.

Базоцелуларните карциноми са с бавен ход.

Представляват незарастващи в началото

ранички, които

после образуват

коричка

Тя след време пада, оформя се страничен ръб и централно разязвяване, което образува нова коричка и така цикълът се върти и процесът не спира. Ако нещо подобно продължи над 2 месеца, трябва да се покаже на дерматолог. Базоцелуларните карциноми рядко метастазират, но не трябва да се подценяват, защото унищожават тъканта в дълбочина. Имала съм например пациенти с унищожена ноздра.

Особено опасно е, ако туморът е близо до клепача. При такива пациенти се налага сложна реконструкция с пластика и въпреки това остават естетически проблеми. В общия случай лечението на базоцелуларните карциноми е хирургично изрязване до здрава тъкан с хистологично изследване на отстранения тумор. При качествена операция не се налага допълнителна лъче- или химиотерапия. В много редки случаи,

когато мястото

не позволява

да се оперира,

се прибягва до

рентген терапия

Спиноцелуларните карциноми са надигнати образувания с по-бърз растеж и агресивност. Често най-агресивните разновидности са разположени на долната устна и за по-голяма сигурност трябва да се проверяват и лимфните възли. Важно е също при хистологичното изследване да се определи степента на промени на клетките. Ако клетките са загубили своите характеристики, карциномът е по-агресивен и онкологичен комитет преценява какви терапии да се комбинират.

Спиноцелуларните карциноми са по-редки от базоцелуларните и за разлика от тях

могат да се

развият върху

съществуващи

кожни промени,

например

върху белег

Или върху доброкачествени лезии и възрастови кератози, което обяснява защо препоръчваме такива образувания да се оценяват от дерматолог и при нужда да се премахват. Това може да се направи с лазер или с криотерапия с течен азот. При съмнение за израждане към злокачественост се изследват хистологично.

- Кои доброкачествени тумори плашат хората, защото изглеждат като най-страшния кожен рак?

- Много често идват изплашени пациенти с предположението, че имат меланом, и

винаги съм

много щастлива,

ако се окаже

доброкачествена

себорична верука

Тя много прилича на меланом. На вид тези веруки са черно-кафяви, понякога плътно черни грапави образувания със зърниста структура. В началото са плоски и малки, но постепенно растат във височина и на обем. Дерматоскопията е много важна за диагнозата. Разликата между себорейна верука и меланом е категорична, но за подготвения дерматолог. Когато се постави безспорна диагноза себорична верука, може да се пристъпи и към премахване с лазер - при този метод белегът е по-малък.

Алтернативи са криотерапията и изгарянето.

Дермато-

фибромите също

карат пациентите

да си мислят,

че имат меланом

Те са два вида. По-честите и напълно безобидни са по врата, приличат на брадавица на краче и много лесно се махат с лазер.

Но има и дълбоки дерматофиброми, които са обърнати навътре, разположени са в самата дерма и се наричат хистиоцитоми. Представляват по-малки от грахово зърно твърди топченца, които се напипват отчетливо, а кожата над тях е надигната и кафеникава. Свързани са с генетично предразположение. Също са абсолютно доброкачествени, но понеже са разположени в дълбочина, единственият начин да бъдат премахнати, е оперативният.

Нищо не налага премахването им освен естетически аргументи.

- Кои са останалите видове тумори, които не са рак, но може да са неприятни или загрозяващи, и как се премахват?

- Много разпространени са червените звездовидни тумори, или сенилни хемангиоми. В началото са малки, с времето се разрастват. Те са генетично обусловени, слънцето няма участие.

Най-качествено се премахват със съдовия Nd:YAG лазер или друг съдов

лазер, който

реагира само

на червения цвят,

а хемангиомите

са червени

Това му позволява да се фокусира много прецизно в хемангиома и без да реже, просто да го затвори мигновено и безболезнено. Може да се третират множество наведнъж.

При такава терапия изобщо не се образува раничка, а коричка, която след няколко дни пада сама.

Хората се дразнят много и от обикновените брадавици, които особено при по-възрастни хора може да наподобяват спиноцелуларен карцином.

Свързани са с вирус и са много чести при децата.

Премахват се с различни методи – лазер, криотерапия и други, в зависимост от мястото.

Обикновено при контакт се предават

други вирусни

образувания -

молуските,

които са много

чести при деца, посещаващи детски заведения.

Молуските представляват малки възелчета с хлътване в средата, подобно на пъп.

Напоследък се увеличават случаите сред възрастни хора, най-често образуванията при тях са в слабините или по гениталиите и също се разпространяват при директен контакт.

Премахването на молуските с кюретка е много лесно.

Напоследък американската школа застъпва идеята, че няма защо да се махат, защото в някакъв момент спонтанно изчезват без лечение, организмът се преборва.

Въпрос на гледна точка е обаче.

Да, организмът наистина може някога да се пребори. Но дотогава детето или възрастният с молуски ги предава на тези, с които има по-близък контакт.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Разгадаха първото убийство в историята

Човекът е хищник, присъщо му е да убива. Според Библията Авел е първата жертва на убийство в света....

Клуб за танци зарази хиляди, уби над 300

Клуб за танци до град Алесандрия, посещаван от възрастни хора, причинил експлозия от зараза с...

Лекари в САЩ - смаяни колко бързо се влошават и умират пациентите от COVID-19

Един медицински работник нарече това "безумно", а друг каза, че това те превръща в параноик -...

От 1 апарат дишат 4-ма чрез малко подобрение

За 10 минути и с подръчни средства се правят разклонения от машината Критичен за болниците със...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия в битката с коронавируса имат много въпроси за реакциите...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия срещу коронавируса имат много въпроси за реакциите на...

65 болести надничат от едно име

През 1959 г. американско списание за традиционна китайска медицина (Journal of Traditional Chinese...

Как да постигнем просветление в кухнята

Филм показва, че съзнанието лекува физически недъзи На 18 и 19 април ще се състои световна интернет...

Какво е инфо-вирус?

Инфо-вирусът е като биологичния вирус, но много по-хищен. Докато живият паразит има няколко часа...