След изключително оспорвана надпревара София спечели домакинството на Световния конгрес по порфирии 2021 г. За първи път в историята на конгреса той ще се проведе в страна от Източна Европа. Очаква се за участие в него да дойдат най-големите имена в областта на порфириите от света и региона, тъй като Експертният център по порфирии в университетската болница „Св. Иван Рилски“ е единствен на Балканите, съобщиха от лечебното заведение.

Порфирията е наследствена рядка, но много коварна болест с трудна диагноза, която засяга млади момичета, обикновено по време на пубертета. Тъй като имитира множество заболявания, е трудна за установяване. Причинява се от вроден дефицит на ензими, които имат роля в синтеза на хемоглобина. Води до натрупване на невротоксични или фототоксични вещества в организма. Много лекарства, алкохолът, стресът и гладуването също могат да дадат старт на симптомите.

В България болните от порфирия са около 400 души – майки, бащи, дъщери, лели, баби от засегнатите фамилии. Острата порфирична криза протича много тежко, с непоносими коремни болки, повръщане, ускорен пулс, мускулна слабост, червена урина.