Основният риск са високите стойности на пикочна киселина.

Безплатни прегледи за хора с високи стойности на пикочна киселина в кръвта и подагра ще се провеждат от 2 до 6 декември в Клиниката по нефрология на университетската многопрофилна болница “Свети Иван Рилски”, съобщиха от лечебното заведение. Специалистите ще работят на принцзипа на отворените врати между 14 и 16 часа. Консултациите са част от инициатива за популяризиране на най-честите рискови фактори, водещи до увреждане на бъбреците.

Медицината нарича високи нива на пикочна киселина в кръвта хиперурикемия.

Стойностите

може с години

да растат

безсимптомно

и в определен момент до се отключи подагра. Това е болест на обмяната, при която в ставите и съсъдните им структури се натрупват кристали на пикочната киселина.

Пристъпът най-често засяга големия пръст на стъпалото. Оттам идва и името подагра, което означава крак в капан от гръцки.

Болката е толкова силна, че хората не могат да търпят дори чаршаф върху крака си, не могат да стъпват, усеща се пулсиране, кожата е зачервена, лъскава.

Обикновено

пристъпът

трае 2-3 дни

Много е важно лечението да започне веднага. Тогава и усложненията са много по-малко, обясни по време на дискусия за “болестта на кралете” доц. Атанас Кундурджиев, началник на Клиниката по нефрология в болницата.

За България няма точни данни колко са засегнатите от заболяването, защото не е провеждано епидемиологично проучване. На база на данните за Европа се смята, че боледуват между 1 и 2 процента от населението, по-често това са мъже, обясни експертът. “Наскоро преглеждах пациент с подагра, който работи в един изцяло мъжки колектив от около 30 души. Когато споделил с колегите си симптомите и това, че е болен, се оказало, че почти половината имат такива оплаквания.”

Международни проучвания през последните години установяват, че

заболеваемостта

от подагра

се е удвоила

Натрупването на кристали на пикочната киселина отключват възпалителен отговор, чиято най-честа изява е подагрозната криза.

Сред рисковите фактори, които могат да предизвикат пристъп, са прием на диуретици, някои болкоуспокояващи, алкохол и най-вече бира, стрес.