5°C   София
 

Зависимостта към него е толкова силна, колкото към хероина и кокаина, казва в интервю за в. "24 часа" доц. д-р Антоанета Манолова, дм, Национален център по обществено здраве и анализи.

- Доц. Манолова, на дискусия за политиките за ограничаване на употребата на тютюн изтъкнахте, че трябва да се започне от децата, защото те са големите жертви на пристрастяването, неукрепналата личност ли ги прави по-податлива група?

- Децата са по-чувствителни към никотина и развиват по-лесно зависимост, защото имат повече никотинови рецептори. Лечението на тази зависимост е много по-сложно и поради ранния старт.

- Кои вещества в тютюна са пристрастяващи?

- Единствено никотинът, който присъства във всички продукти за употреба с изключение на безникотиновите течности на електронните цигари. Но наскоро четох резултати от проучвания, които показват, че независимо от твърденията, че тези изделия не съдържат никотин, той може да бъде установен в малки количества.

- За колко време човек може да откаже цигарите, да се освободи от никотиновата зависимост?

- Когато е мотивиран, може да го направи от раз. Но, изглежда, по-важният въпрос от този, за колко време можеш да се откажеш, е колко трайно може да се придържаш към веднъж постигнатата цел.

- Колко пушачи постигат нещо повече от Марк-Твеновото “Най-лесното нещо на света е да откажеш пушенето - аз самият съм го правил стотици пъти”?

- Според проучванията само

5 до 12% от хората с

никотинова зависимост

успяват самостоятелно

да откажат цигарите Останалите имат нужда от специализирана помощ и подкрепа.

- Ако подредим по сила зависимостите от вещества, къде се оказва никотинът?

- Като потенциал за създаване на зависимост никотинът се класира наравно с хероина и кокаина. Това обяснява и защо е изключително трудно отказването. Много по-лесно е да се възпита убеденост за вредата от тютюна. Поради това е необяснимо защо обществото проявява толерантност и безразличие към пушещите деца и млади хора.

- Колко са пушачите в детска и младежка възраст според научните изследвания?

- По данни на третият етап на проекта на Световната здравна организация “Глобалното проучване на тютюнопушенето при младите хора” в България през 2015 година пушат 27,4% oт 13-15-годишните ученици, като момичетата са малко повече от момчетата, съответно 29 и 25,7%.

Най много пушачи

се установяват при

15-годишните - 37,4%

Незначително повече от средното са пушачите в София – 30,1% срещу 26,9% в останалата част от страната.

Резултатите от проучването показват също така, че електронните цигари са много популярни сред подрастващите, включително сред непушачите - 87,7% от всички 13-15-годишни ученици са чували за електронната цигара. Трима от всеки десет (31%), или една трета от експериментиралите, са настоящи пушачи на електронни цигари (10,8%) без разлика по пол, възраст и регион.

- Български феномен ли е по-високият дял на пушещите момичета в сравнение с връстниците им момчета?

- Не само у нас е така, но в България беше изключително силно изразена разликата с пушещите момчета.

През 2002 г. по брой момичета пушачки бяхме на първо място от всички над 100 страни, провели проучването в национален мащаб.

Само в Сантяго, Чили,

имаше по-голям процент,

но данните бяха за малка извадка, която нямаше национална представителност. По цял свят обаче има известна тенденция момичетата да пушат повече от момчетата. Обнадеждаващото е, че когато забременеят, повечето спират цигарите и броят на пушачките намалява рязко.

Лошото е, че след раждането, когато отпадне рискът да увредят плода, най-често младите жени възобновяват пушенето. Въпреки това статистиката се променя в малко по-активната възраст - вече в групата на пушачите мъжете са повече от жените. Тогава е отпаднал рискът от спонтанен аборт, преждевременно раждане, нарушения в развитието на ембриона. Но нищо не намалява високия здравен риск, вследствие на канцерогените и множеството други токсични вещества, съдържащи се в тютюневия дим, не само за пушачите, но най-вече за децата им, когато са изложени на него. Има множество и достатъчно красноречиви данни от проучвания за неблагоприятния ефект на пасивното пушене при децата на родители пушачи, както и за наслояването на опасни вещества дразнители по стените, дамаските, пердета и килими, мебели – така наречения дим трета употреба. Тези две форми на пасивно пушене предразполагат към респираторни сериозни неблагополучия астма, бронхити, чести пневмонии и т.н.

- Повишаването на цените достатъчно “възпитаващ” инструмент ли е?

- Особено за хората с ниски доходи – да. Всеки може да открие край себе си пенсионери, които при поскъпването на тютюневите изделия се отказват. При оскъдни средства за оцеляване на практика поскъпването е принуда да спрат да пушат. Цените на цигарите доказано имат по-важна роля в държавите с нисък стандарт на живот.

- Имат ли добри резултати кабинетите за отказване от пушенето в районните здравни инспекции?

- Те не са лечебни, а здравни структури, работят основно психолози. Ролята им е да посъветват хората да се откажат, да им окажат поведенческа подкрепа и да ги преведат през трудния път към нов живот на непушачи.

Общопрактикуващите лекари също могат да са от полза. Доказано е, че само задаването на въпроса “Пушите ли” и вписването на отговора в здравния картон при всеки преглед кара хората да се замислят за прекратяване на нездравословната практика, търсене на помощ и реално отказване от употребата на тютюневите изделия.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Тревожни сигнали, които получаваме от бъбреците

Особен орган са бъбреците. Милиони хора по света страдат от някакъв проблем с тях, без да го...

Отучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

ПОСЛЕДНО ОТ

Ако планирате да забременеете, трябва да промените някои от навиците си. Не е достатъчно само да изхвърлите контрацептивите и да проследявате овулацията си. Ето с какво трябва да се съобразите, за да бъде тялото ви във възможно най-добра форма за зачеване. Ограничете кофеина Ако планирате да имате бебе,

Коремът ви няма да е единственото нещо, което ще расте по време на бременността. Цялото ви тяло леко ще се подуе, като това ще се отрази най-много върху глезените и стъпала ви заради силата на гравитацията. Отокът е различен. По-осезаемо се усеща вечер и в по-топлите часове на деня. Кога се появява?

Необходими продукти: 2 бр. чушки 4 бр. домати 1 патладжан 4 бр. картофи 3 с.л. краве масло стрък магданоз 1 ч.л. червен пипер сол Начин на приготвяне: Зеленчуците се измиват и нарязват. Доматите се обелват и пасират. Патладжанът се оставя за 5 минути във вода, за да не горчи. В 3-4 с.л. зехтин или олио запържвате чушките, картофите и патладжана.

Излекуването с чигонг е бързо и трайно за вярващите в тялото си

През 2012 г. известният китайски майстор Юан Тзе прави малка революция в чигонг, като създава Юан...

Как лекува чигонг

Как лекува чигонг Неувяхващата си слава чигонг безспорно дължи на факта, че упражненията лекуват....

Чигонг настига йога по популярност в света

Днес е Световният ден на китайската лечебна практика, обявен от СЗО Преди 20-30 години малцина по...

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Георги Пройнов е изгоненият от Кремъл дипломат от посолството ни в Москва. Той е съветник в служба "Търговско-икономически връзки", съобщава NOVA. Министърът на отбраната Красимир Каракачанов коментира експулсирането на българския дипломат. „В дипломацията има реципрочност. Това се очакваше. Тази нощ той е напуснал територията на Русия

Товарният космически кораб "Прогрес МС-13" беше изстрелян с ракета "Союз-2.1" от космодрума Байконур към Международната космическа станция, съобщиха Асошиейтед прес и ТАСС. Корабът вече е изведен на околоземна орбита. По график ще се скачи с МКС в понеделник. Той ще достави около 3 т. товари - храна, гориво и материали за космическата станция

Лупита Нионго спечели наградата за най-добра актриса на Дружеството на нюйоркските филмови критици за ролята в хоръра "Един нов кошмар", съобщи Контактмюзик. Наградата за най-добър актьор спечели Антонио Бандерас за играта в "Болка и величие" на Педро Алмодовар, предава БТА. Наградата за най-добър филм на Дружеството на нюйоркските филмови критици