Активната циркулация на грип в Европа предстои, засега случаите са малко и преобладават вирусите от тип А, показват данни от центровете за контрол на болестите. САЩ съобщиха за ранно начало на разпространението на грипа в половината щати, включително сред децата. 

Когато грипът започне рано, понякога - но не винаги, това предвещава по-тежък сезон, казва д-р Уилям Шафнер, експерт по заразни болести: „Ранният сезон може да бъде предвестник на тежък сезон и всички сме малко притеснени. Това е малко като влак, който събира пара, и ако започне рано, може да гърми по коловозите с по-голяма свирепост.“ Д-р Шафнер е дългогодишен съветник на американския център за контрол на болестите и е следил миналите грипни сезони в САЩ и по света. В САЩ като цяло има по-голяма грипна активност в края на октомври и началото на ноември, отколкото за същия период през 6-те предишни грипни сезона.

Тази година топлото време в Европа отложи активността на грипа. Това омекотява ефекта от закъсняването на част от ваксините за големи групи хора. У нас те също идват с около месец по-късно от обичайното време за старт на препоръчителните имунизации. Но започналото поставяне ще изпревари пика на грипа у нас. Тази есен за първи път българи над 65 г. могат да се ваксинират безплатно, ако желаят. Днес експертите ще преодоставят информация и прогнози за грипния сезон.

В наши дни се променя цялостната епидемична картина на редица заразни болести, сред които и грипа. Това е един от най-важните фактори, които трябва да се вземат предвид при планиране на годишните кампании за ваксинация, за да се постигне максимална защита на населението. Отлагането на началото на кампанията не трябва да я съкращава, а по-скоро е причина за удължаването й. Изместването може да бъде подходящо най-вече за старци, които имат по-слаба имунна система. Така нивото им на защита ще е максимално силно през януари, когато обичайно е пикът на грипа у нас.