По данните на Европейската комисия от последното издание на „Здравния профил за България“ разпространението на тютюнопушенето сред българското население е сред най-високото в ЕС с почти седем процентни пункта над средното за съюза. У нас 13.5% от всички болести и 12,4% от смъртните случаи са резултат на тютюнопушене.

С 21% пушачи нашите 15-годишни момчета отстъпват първенството единствено на Хърватия. Но 15-годишните момичета нямат конкуренция – 30% са редовни пушачи.

Тютюнопушенето по данни на Националния център по обществено здраве и анализи е фактор за поне 25 болести.

Ефектът върху подрастващите е допълнително усложнен с неблагоприятно влияние върху репродуктивната функция, предупреди д-р София Ангелова, председател на Национална асоциация за профилактика на белодробните болести. С подкрепата на здравното министерство и Столичната община сдружението инициира кампания за изследване и подпомагане на отказването от пушене в чест на Световния ден без тютюнев дим 21 ноември. Инициативатае под мотото „Спри сега за здраво бъдеще на децата си“, като призовава всеки, който желае да даде личен пример на децата, приятелите, близките си, да потърси помощ в кабинетите за отказ от тютюнопушенето. Те са посочени в сайта на Министерството на здравеопазването https://www.mh.government.bg/bg/ministerstvo/vtorostepenni-razporediteli/regionalni-zdravni-inspektsii/

Кампанията е подкрепена от Наум Шопов-младши и Константин Белчев.

На 21-и, четвъртък, от 9 до 12 часа в двора на Втора МБАЛ , Национална асоциация за профилактика на белодробните болести съвместно с Коалицията за живот без дим ще организират изследване на съдържанието на въглероден монооксид - едно от токсичните вещества, които се инхалират при пушенето в издишания въздух на пушачи. Желаещите ще имат възможност да осъществят и консултация за отказ от цигарите, обеща д-р Анеглова.