Университетската болница „Св. Иван Рилски“ извършва безплатни изследвания под мотото „Хепатит С - случва се!“ с акцент върху по-малко известните начини за заразяване с вируса, съобщиха от лечебното заведение.

Най-често заразяването се асоциира с венозни наркотици и безразборни сексуални контакти, но сред причините може да са също така:

Преливане на кръв и кръвни продукти преди 1992 г. (Вирусът на хепатита е открит едва през 1989 г. и до тогава кръвните продукти не са били изследвани за наличието му);

При оперативни интервенции в миналото;

При зъболекарски манипулации преди откриването на вируса;

При пациенти на хемодиализа, тъй като почистването на машините, които пречистват кръвта е трудно;

При някои козметични манипулации. Съществува реална опасност от предаване на хепатит C в салон за красота, ако не се съблюдават внимателно стандартите за безопасност. Въпреки че някои инструменти, използвани от маникюристите, козметиците или при поставяне на пиърсинг трябва да бъдат за еднократна употреба, това не винаги се случва;

При правене на татуировки с нестерилни инструменти.

Всеки ще може да се изследва безплатно за хепатит С в централната лаборатория на „Св. Иван Рилски“ до края на 2019 г. в работни днимежду 8 и 14 часа. Не е необходимо предварително записване. Няма значение дали изследваният е приемал вода или храна. Пациентите, чийто проби се окажат положителни, ще бъдат консултирани безплатно от гастроентеролог и насочени за по-нататъшно лечение в Клиниката по гастроентерология, където работи един от най-големите центрове за лечение на вирусни хепатити.

Предразсъдъците по отношение на хепатита пречат за навременното лечение на болестта, тъй като заразените често се срамуват и отказват да се подложат на терапия. „1/3 от хората, които се диагностицират при нас отказват да се лекуват. Ние не можем да ги задължим, а това, освен че е опасно за самите носители на вируса, създава риск и за разпространение на болестта, обясни д-р Ирена Иванова, началник на Централната клинична лаборатория на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“.

Коварното на хепатита е, че той може да се развива безисмптомно в продължение на години, през които неумолимо уврежда черния дроб, обясни проф. Красимир Антонов, председател на Българското дружество по гастроентерология. Той пояснява, че когато вече са налице симптоми, болестта е навлязла в напреднала форма и съответно лечението й, което е напълно безплатно за пациентите, е по-сложно и продължително. Въпреки това успяваме да постигнем над 95% излекуване, дори и при тези пациенти, пояснява известният хепатолог. Той и колегите му от клиниката съветват хората над 40 години, тези които често посещава салони за красота, имат татуировки да се изследват веднъж годишно за хепатит. Тестът е безболезнен и отнема само няколко минути, а може да спести много проблеми в бъдеще, напомниха хепатолозите.