Той може да намали ефекта на някои лекарства

Сокът от грейпфрут, портокал или ябълка може да понижи абсорбцията на някои лекарства, повлиявайки и техния ефект, предупреждават канадски учени.

Сред медикаментите са такива, използвани при сърдечна недостатъчност (бета-блокери), органна трансплантация (циклоспорин), инфекции (хинолони) и др.

Дейвид Бейли, професор по Клинична фармакология в Университета на Западен Онтарио, Канада, съобщи преди години и за ролята на сока от грейпфрут за прекомерна абсорбция на някои лекарства, което би довело до интоксикация.

Клинично проучване сред доброволци е проследило ефектът от сока на цитрусовия плод, на разтвор на нарингин (съставка на споменатия сок) и само на вода, върху абсорбцията на антихистаминов препарат, намиращ приложение при алергични състояния. Установява се, че именно нарингинът блокира действието на медикамента.

Същият плодов сок може да повиши усвояването на други вещества, които блокират ензими, включени в обезвреждането на някои медикаменти. Така се повишава тяхната концентрация и може да има токсичен ефект.