Балансът 8 часа работа - 8 часа лично време - 8 часа сън, хобито, добрият секс.

Хипертонията е телеграмата, която предупреждава за риск от инсулт и инфаркт. Освен нея предотвратими рискови фактори за сърдечносъдови инциденти са пушенето, злоупотребата с алкохол, нездравословните храни, хроничният стрес.

За ефектите на лошите навици и начините да бъдат избегнати уврежданията на кръвоносните съдове са изписани милиарди думи. Единствено за стреса, макар и с половин уста, лекарите признават, че е трудно/невъзможно да се избегне.

Стресът като моментна реакция не е лошо нещо, той е еволюционен механизъм, благодарение на който човекът е оцелял като вид. Но стресът, който не води до “разреждане” на отговорните за състоянието хормони, създава условия за хипертония. Затова контролът над стреса е част от профилактиката на инсулта и инфаркта. Лесно е да се каже, но каква е рецептата?

Човек трябва както работи, така и да почива, така и да си осигурява добър сън. Без значение каква е професията му и какво му се случва през деня, човек трябва да се разтоварва от всички неприятности. Най-ефективно това се случва през хоби - приятно занимание, което за всеки човек е различно и в крайна сметка не е важно какво точно е то, същественото е да води до баланс. Не на последно място роля срещу стреса има добрият секс. Това обясни неврологът акад. проф. Иван Миланов, директор на университетската болница по неврология и психиатрия “Св. Наум” в София и председател на Българското дружество по неврология. “Най-уязвими за ефектите на стреса са хората, които работят без мярка, взимат си “домашно” за вкъщи и единствената им почивка е, докато спят.” В Световния ден за борба с инсултите акад. Миланов (вляво) и проф. Постаджиян обясняват кои са рисковите фактори за мозъчносъдовите болести.

В Световния ден за борба с инсултите акад. Миланов (вляво) и проф. Постаджиян обясняват кои са рисковите фактори за мозъчносъдовите болести.

Този вид работохолици нямат личен живот, което е много разрушителен феномен. В същото време се нарушава сънят им, което допълнително влияе зле върху здравето. Стига се до порочен кръг, от който трудно се излиза, но човек не трябва да се отказва да търси баланса, като отделя време за занимания, които са му приятни, уточни неврологът.

Последните научни концепции за доброто здраве задължително включват време поне за ходене пеш, а още по-добре за интензивни физически дейности.

При научни изследвания за сравняване на ефекта най-висока оценка печелят занимания, които ангажират не само мускулите, но и мозъка. Като танци с хореография, групирани по различен начин упражнения, бягане по непознат маршрут и т.н.

Едно от новите знания, свързани със стреса и професиите, е, че хората, които използват когнитивни умения в работата си, по-рядко са подвластни на стреса. Това изтъкна кардиологът проф. Арман Постаджиян, началник на отделение по кардиология в софийската университетска болница “Св. Анна” и председател на Българска лига по хипертония.

Стресът подкопава здравето със същите хормонални механизми, с които ни помага да се справим в ситуации, изискващи мобилизация. Процесът се управлява от кортизола. Основната му роля е да осигурява допълнителна енергия на тялото при стресови ситуации. Това обаче води до чисто физически ефекти - кръвното се повишава, активира се преобразуването на въглехидратите до използваемата от тялото глюкоза. Повишеното кръвно се нормализира след минути, ако стресът се разтовари.

Нивото на кортизол обикновено е по-високо сутрин и постепенно намалява през целия ден. Освен ако човек не поддържа постоянен стрес.

Като прости, но ефективни начини за моментно намаляване на напрежението се препоръчват множество техники, които дори не изискват усилия, които привличат вниманието на околните. Обикновено хората откриват какво им помага от опита си. За подсещане се дават примери като дълбоко дишане, излизане за кратка разходка - “за едно кафе”, пускане на любима музика в слушалките, влизане за минути в сайт с вицове и т.н.

Стратегически съвет е след приключването на работния ден да не се продължава с “домашно” и да се избягват кофеинови и други енергизиращи напитки късно следобед и вечер.

Според редица проучвания много подходяща за хората, които работят в офис или само с главите си и нямат хоби, е в свободното време да преминават към “трудова терапия” - с ръце. Най-баналните форми са домакинската работа и градинарството, но само ако доставят удоволствие.