Хипертонията е основният рисков фактор за инсулт. Но много от българите, особено мъжете, или не знаят какво е артериалното им налягане, или от криворазбран мачизъм не се лекуват, ако имат проблем. Не се ограничават и другите рискови фактори като пушене, нездравословно хранене, физическо бездействие. Това показва опитът на акад. проф. д-р Иван Миланов, директор на Многопрофилната болница за активно лечение по неврология и психиатрия “Св. Наум” - София, и председател на Българското дружество по неврология, и на проф. Арман Постаджиян, началник на отделението по кардиология към Клиниката по кардиология в софийската Университетска многопрофилна болница за активно лечение “Св. Анна” и председател на Българска лига по хипертония.

Диагнозата хипертония не може да се постави с едно измерване. Препоръчваме 3-кратни измервания вкъщи в продължение на седмица. Ако стойностите са наднормени за съответната възраст, задължително трябва да се потърси консултация с лекар, каза проф. Постаджиян.

Обичайно кръвното налагане е най-ниско нощем, когато всички жизнени процеси преминават на по-ниски обороти, но при някои хора точно по време на сън то се покачва. Това го прави най-рисковото за инсулт и обяснява защо сутрешното измерване на стойностите е най-важното, уточни акад. Миланов.