Емблеми на твърдението са новите  медикаменти за хепатит С, рак, остеопороза.

Разходи ли са публичните средства, давани за профилактика и лечение, или инвестиция? Съвременните терапии за хепатит С, диабет, рак на гърдата, остеопорозата, ХИВ добавят години живот и работоспособност за пациентите и реално пестят стотици милиони за бюджета. Това пресметна Деян Денев, директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM), на конференция с фокус здравната система. В съдружие с Българския лекарски съюз и Българския фармацевтичен съюз асоциацията сложи началото на дебат за подобряване на ефективността на здравеопазването. Инициаторите привлякоха в продължаващия форум здравното министерство и пациентските организации. За отправна точка в дебата служи национално представително проучване на социологическата агенция “Тренд”, според което

българинът пише

среден 3 на

здравеопазването

по шестобалната система. Ниското качество на лечението у нас е основен проблем според 46% от анкетираните. За 43% от тях водещ недостатък е високото доплащане за медицински услуги, за 40% - доплащането на лекарства.

Дори в началото иновативните терапии да изглеждат прекалено скъпи, в крайна сметка те са икономически оправдани и може да се посочат конкретни примери, каза Денев.

С помощта на ново лечение, при което успеваемостта е близо 99%,

всеки пациент

с напреднал

хепатит С

печели

10 г. живот

Като принос за брутния вътрешен продукт това се оценява на 491 милиона лева.

Друг емблематичен пример е контролът на диабета – заболяване, което в България се мери с 500 000 поставени диагнози и поне около 200 000 пациенти, които още не знаят за състоянието си. Според оценките на фармакоикономическата ефективност разходите за лечение на усложненията надхвърлят тези за диабета.

При кръвна захар извън нормата рязко се увеличават рисковете за инфаркт, инсулт, слепота, ампутации, хронична бъбречна недостатъчност.

Модерното лечение на друго социалнозначимо заболяване – остеопорозата, и свързаните с него тежки счупвания в късната възраст може да спести на НЗОК 57 млн. лв. годишно за лечение на усложнения.

При ранна профилактика и адекватно лечение може да се постигне

намаляване

на риска от

счупвания със

70% и 15 г.

добавен живот

за пациентите

При рака на гърдата - най-честото злокачествено заболяване при жените, иновациите за цялостната грижа (от профилактиката през прецизната диагностика и прицелното лечение) постигнат немислим само преди 10 г. успех. Заболяването вече не е в топ 5 на причините за смърт. Анализ на резултатите от лечението с 6 иновативни терапии на 1500 пациентки, всяка четвърта от които в късна фаза, показва, че са спечелени средно 2,12 години живот в добро здраве, обясни Деян Денев. Той подкрепи тезата си с конкретни примери за ефективността на нови подходи в лечението и на ХИВ и шизофрения. Сред добрите практики нарежда и поетата от държавата профилактика по желание на ротавирусните инфекции при децата и папиломавирусните при момичетата.