Чували сте го много пъти - че е добре да се ваксинирате срещу грип. Ваксината обаче може да не е улучила актуалния за съответната зима щам на грипния вирус и да не действа достатъчно ефикасно срещу него.

Поне веднъж сте чули и че няма наистина добро лекарство срещу обикновената настинка. И че най-доброто, което може да се направи при грип или простуда, е да пиете коктейл от медикаменти, облекчаващи симптомите им, докато болестта мине сама.

И наистина, вслушайте се в безбройните реклами на илачи срещу настинка и грип. Думите в тях са подбрани много внимателно! Те обещават да ви "облекчат" или да ви "помогнат", но не да ви "излекуват". Така е, защото те не лекуват самата болест, а само потискат симптомите й.

Проблемът при употребата на такива средства е, че всъщност пречат на организма да се пребори с болестта сам. За него е по-добре грипът и настинките да бъдат оставени на спокойствие да си свършат работата и да си тръгнат. Също както при ремонтите у дома, те предизвикват неразбория, но след тях домът става по-добро място за живеене.

Настинката и грипът се причиняват от вируси. Ето защо е добре човек да знае как действат те.

И в двата случая действието е на клетъчно равнище. За разлика от здравите човешки клетки вирусите не могат да се делят. Но щом те получат достъп до някоя клетка, пред тях се откриват два пътя за размножаване в тялото на заразения.

Някои видове вируси започват да се делят с шеметна скорост вътре в човешката клетка. От това тя се издува като балон и накрая експлодира. При това новите вируси се пръскат наоколо и атакуват съседните клетки.

Други видове вируси се прикрепват към самата ДНК на човешката клетка и щом тя се раздели, те се оказват във всяка от дъщерните клетки. Така вирусите използват клетъчното деление за своето собствено размножаване.

Сега вече става ясно защо е по-добре (а и по-изгодно) да се избягват разните препарати на фармацевтичната индустрия против простуда и грип. Наистина те протичат много неприятно, но в крайна сметка подсилват имунната система на човека, а това има значение в дългосрочна перспектива.

На практика вирусите заразяват най-слабите и уязвими човешки клетки. Тези, които вече са пълни с токсини и други отпадъци от обмяната на веществата. Ако оставите обикновената настинка да изчисти тези вече стари и увредени клетки, тялото ви ще се освободи от тях.

Сигурно сте се изумявали от огромното количество секрет, който изтича или издухвате от носа си особено в първите дни на настинка и грип. Наричат го "сополи" или "мърсоли" съвсем уместно. Цялата тази слуз съдържа безброй мъртви клетки, на които вашето тяло казва "сбогом" най-вече благодарение на вирусите.