13°C   София
 

Знаете ли, че всяка година в света умират между 290 и 650 хиляди души вследствие на грип? В България положението също е сериозно. През последните десет години пневмонията - едно от възможните усложненията след боледуване от грип, е взела повече от 10 000 жертви на възраст над 60 години.

Статистиката напомня само това, което вече знаем, но понякога пренебрегваме. Грипът е сериозно заразно заболяване, което лесно се превръща в епидемия. Ежегодната профилактика е най-доброто решение, за да защитите себе си и хората около вас от потенциалната опасност. Подбрахме най-важната информация за грипа през новия сезон, за да ви помогнем да се предпазите.

Новите щамове изискват нови ваксини

Всяка година Световната здравна организация излиза с предложение за щамовете, които следва да бъдат включени в противогрипната ваксина за сезона. Решението се взима след анализ на циркулиращите в атмосферата грипни щамове.

За 2019/2020 г. Световната здравна организация направи прогноза за четири грипни щама, които биха могли да ни повалят на легло. Те са по два от всеки от видовете А и B, като четиривалентните ваксини предлагат защита за всеки от тях.

Как да се предпазите от грипа

Най-ефективната защита от грип е ваксинацията, като тя следва да се извършва ежегодно. Препоръчва се имунизацията да се осъществи преди началото на грипната епидемия, която обикновено настъпва през януари. Не е късно да прибегнете до ваксинация, дори грипът вече да е в разгара си. Необходимо е вие да сте здрави и без оплаквания, а това да бъде потвърдено от лекар. Защитете себе си и спокойствието на тези, които обичате.

Когато грипната епидемия е вече факт, следва да спазвате отлична хигиена. Вирусите се разпространяват изключително лесно, досегът с врати, бюра и други повърхности лесно може да ви зарази. Използване на санитарни маски, които ако подменяте на всеки два часа, ще ви осигури спокойствието на плацебо ефекта.

Съветваме ви да ограничавате контактите си с хората, които са болни от грип. Своевременно потърсете лекарска помощ, ако здравето ви се влоши.

Бременните, децата, възрастните и хронично болните са най-уязвими

Всеки може да се разболее от грип и да се сблъска с усложненията от него, но има хора, които са по-уязвими. Това са бременните, децата, хората над 65 г., както и тези с хронични болести (например сърдечни заболявания или диабет).

Дамите, които очакват да дадат нов живот, са в особено деликатно положение. Промените в имунната система и тялото им ги правят лесна мишена за грипа и неговите последствия. Треската - един от най-неприятните симптоми на заболяването, е опасна и за плода.

От своя страна, възрастните хора са с понижен имунитет и при тях разболяването от грип може да има сериозни последствия. Едно от най-честите усложнения е пневмонията. В допълнение, след хоспитализиране вследствие на грип 30% от възрастните споделят, че са срещали затруднения да се обслужват сами.

И хронично болните са изложени на сериозни рискове. При тях се увеличава вероятността от инсулт, инфаркт, неврологични заболявания, тежки пневмонии.

Безплатни ваксини за хората над 65 г.

През 2019 г. за първи път Министерството на здравеопазването предоставя безплатни противогрипни ваксини за хората над 65 г. Инициативата е част от Националната програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип. Както ваксината, така и нейното поставяне са безплатни. Всички желаещи, които попадат в тази възрастова категория, следва да попитат личния си лекар за възможността да се защитят от грипа безплатно.

Грипът е неприятният гост, който всяка година чука на вратата ни. Защитете домовете си, като навреме се подготвите да го изгоните от своя праг. Защитете семейството си, за да се насладите на радостни моменти и хубави празници през студените месеци.

Запомнете, че когато сте ваксинирани, но все пак се разболеете от грип, боледуването ще премине много по-леко. Рискът от настъпване на сериозни усложнения също ще бъде много по-малък.Тревожни сигнали, които получаваме от бъбреците

Особен орган са бъбреците. Милиони хора по света страдат от някакъв проблем с тях, без да го...

Отучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

ПОСЛЕДНО ОТ

Мил кадър с всички дами в живота си показват Мариана Попова и половинката й Веселин Плачков. На снимката артистът е с трите им дъщери Екатерина, Андреа и Мария-Магдалена. "Днес Кати на 1 годинка и 2 месеца! Да са ни здрави и усмихнати дечицата!", пише певицата. На снимката е дъщерята на Мариана от предишната й връзка,

Раждането е наистина голямо събитие, водещо след себе си много промени от всякакво естество. Включително и такива за вашето тяло. То се е подготвяло в продължение на девет месеца за момента, в който да има способността да даде живот. Съвсем нормално е след това да му отнеме време, в което да може да се върне в предишния си вид.

Не е нищо необичайно за едно малко дете да минава през периоди на дни, дори седмици, в които да предпочита само 1-2 вида храна. Разбира се, това е много притеснително за всеки един родител. Вероятно през главата ви ще минат куп въпроси - нормално ли е, опасно ли е да се лишава от разнообразни хранителни вещества, както и докога ще продължи.

Излекуването с чигонг е бързо и трайно за вярващите в тялото си

През 2012 г. известният китайски майстор Юан Тзе прави малка революция в чигонг, като създава Юан...

Как лекува чигонг

Как лекува чигонг Неувяхващата си слава чигонг безспорно дължи на факта, че упражненията лекуват....

Чигонг настига йога по популярност в света

Днес е Световният ден на китайската лечебна практика, обявен от СЗО Преди 20-30 години малцина по...

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Неприятно определение за голяма част от българските треньори даде един от емблематичните представители на професията у нас Стойчо Младенов. Причината за думите на легендата на ЦСКА са отношението към неговите колеги от страна на клубните ръководители и тяхното примирение с факта, че по всяко едно време без последствия може да бъдат отстранени

За осми път за приза се конкурираха компании с български капитал и мениджмънт 4 компании станаха победители в 8-ите поред награди на Fibank за най-добра българска фирма. Призовете бяха обявени в сряда на изискана церемония в София. Над 300 фирми от различни сфери са участвали в класацията. Всички са с български капитал и мениджмънт и представят

160 екипа на ДАИ ще бъдат въоръжени с таблети, принтери и ПОС терминали Автомобилната администрация въвежда електронна система, с която да се сложи край на фиктивните прегледи. Въпреки камерите за видеонаблюдение, от началото на годината са установени над 30 злоупотреби, съобщава NOVA. Мисли се и за ново затягане на контрола при шофьорските