Знаете ли, че всяка година в света умират между 290 и 650 хиляди души вследствие на грип? В България положението също е сериозно. През последните десет години пневмонията - едно от възможните усложненията след боледуване от грип, е взела повече от 10 000 жертви на възраст над 60 години.

Статистиката напомня само това, което вече знаем, но понякога пренебрегваме. Грипът е сериозно заразно заболяване, което лесно се превръща в епидемия. Ежегодната профилактика е най-доброто решение, за да защитите себе си и хората около вас от потенциалната опасност. Подбрахме най-важната информация за грипа през новия сезон, за да ви помогнем да се предпазите.

Новите щамове изискват нови ваксини

Всяка година Световната здравна организация излиза с предложение за щамовете, които следва да бъдат включени в противогрипната ваксина за сезона. Решението се взима след анализ на циркулиращите в атмосферата грипни щамове.

За 2019/2020 г. Световната здравна организация направи прогноза за четири грипни щама, които биха могли да ни повалят на легло. Те са по два от всеки от видовете А и B, като четиривалентните ваксини предлагат защита за всеки от тях.

Как да се предпазите от грипа

Най-ефективната защита от грип е ваксинацията, като тя следва да се извършва ежегодно. Препоръчва се имунизацията да се осъществи преди началото на грипната епидемия, която обикновено настъпва през януари. Не е късно да прибегнете до ваксинация, дори грипът вече да е в разгара си. Необходимо е вие да сте здрави и без оплаквания, а това да бъде потвърдено от лекар. Защитете себе си и спокойствието на тези, които обичате.

Когато грипната епидемия е вече факт, следва да спазвате отлична хигиена. Вирусите се разпространяват изключително лесно, досегът с врати, бюра и други повърхности лесно може да ви зарази. Използване на санитарни маски, които ако подменяте на всеки два часа, ще ви осигури спокойствието на плацебо ефекта.

Съветваме ви да ограничавате контактите си с хората, които са болни от грип. Своевременно потърсете лекарска помощ, ако здравето ви се влоши.

Бременните, децата, възрастните и хронично болните са най-уязвими

Всеки може да се разболее от грип и да се сблъска с усложненията от него, но има хора, които са по-уязвими. Това са бременните, децата, хората над 65 г., както и тези с хронични болести (например сърдечни заболявания или диабет).

Дамите, които очакват да дадат нов живот, са в особено деликатно положение. Промените в имунната система и тялото им ги правят лесна мишена за грипа и неговите последствия. Треската - един от най-неприятните симптоми на заболяването, е опасна и за плода.

От своя страна, възрастните хора са с понижен имунитет и при тях разболяването от грип може да има сериозни последствия. Едно от най-честите усложнения е пневмонията. В допълнение, след хоспитализиране вследствие на грип 30% от възрастните споделят, че са срещали затруднения да се обслужват сами.

И хронично болните са изложени на сериозни рискове. При тях се увеличава вероятността от инсулт, инфаркт, неврологични заболявания, тежки пневмонии.

Безплатни ваксини за хората над 65 г.

През 2019 г. за първи път Министерството на здравеопазването предоставя безплатни противогрипни ваксини за хората над 65 г. Инициативата е част от Националната програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип. Както ваксината, така и нейното поставяне са безплатни. Всички желаещи, които попадат в тази възрастова категория, следва да попитат личния си лекар за възможността да се защитят от грипа безплатно.

Грипът е неприятният гост, който всяка година чука на вратата ни. Защитете домовете си, като навреме се подготвите да го изгоните от своя праг. Защитете семейството си, за да се насладите на радостни моменти и хубави празници през студените месеци.

Запомнете, че когато сте ваксинирани, но все пак се разболеете от грип, боледуването ще премине много по-леко. Рискът от настъпване на сериозни усложнения също ще бъде много по-малък.Разгадаха първото убийство в историята

Човекът е хищник, присъщо му е да убива. Според Библията Авел е първата жертва на убийство в света....

Клуб за танци зарази хиляди, уби над 300

Клуб за танци до град Алесандрия, посещаван от възрастни хора, причинил експлозия от зараза с...

Лекари в САЩ - смаяни колко бързо се влошават и умират пациентите от COVID-19

Един медицински работник нарече това "безумно", а друг каза, че това те превръща в параноик -...

От 1 апарат дишат 4-ма чрез малко подобрение

За 10 минути и с подръчни средства се правят разклонения от машината Критичен за болниците със...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия в битката с коронавируса имат много въпроси за реакциите...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия срещу коронавируса имат много въпроси за реакциите на...

65 болести надничат от едно име

През 1959 г. американско списание за традиционна китайска медицина (Journal of Traditional Chinese...

Как да постигнем просветление в кухнята

Филм показва, че съзнанието лекува физически недъзи На 18 и 19 април ще се състои световна интернет...

Какво е инфо-вирус?

Инфо-вирусът е като биологичния вирус, но много по-хищен. Докато живият паразит има няколко часа...