С концентрацията, която изисква, този вид катерене действа като хормонален регулировчик

Пилотно проучване на немски учени в градовете Ерланген, Берлин и Мюнхен може да вкара в речника на психиатрите и психолозите нова думичка – боулдър. Това е сравнително нов алпинистки спорт, разновидност на катеренето.

Превзето казано, връзката му с науките за душата буквално са хормонални. Семплото обяснение - концентрацията до краен предел и кофите адреналин, които изливаш по време на това занимание, се оказват разтоварващи и терапевтични при хроничен стрес, депресия и тревожност.

За разлика от спортното катерене боулдър катеренето е без въжета. Най-често като релеф стената наподобява скала. Под нея се слага дебел дюшек срещу тежки контузии - за всеки случай. Ако си мислите, че това намалява адреналина от катеренето без осигуровка, пробвайте и след това ще си говорим.

Около стените има колкото катерачи, толкова зяпачи. Изисква се добра физическа форма и пълна концентрация, но обикновено в залите има и “детски” стени - с по-лесни маршрути, за начинаещи.

Паралено на спортната новина, че спортът става олимпийски догодина на игрите в Токио, немските изследователи съобщават резултати от проучването си върху психичното здраве: боулдърът разрежда хормоните на стреса, помага в лечението на депресия и тревожност.

Оказва се, че изискващото върховна концентрация и контрол на тялото упражнение показва ефект като от вече утвърдените методи за лечение на леките психични разстройства. И дори дава по-забележими резултати от терапевтичните беседи. Вместо тях участниците в проучването провеждали разговори за възможностите на тялото, техничното използване на силата, увеличаването на възможностите за баланс и т.н.

При леки депресии и уверена тревожност болдърингът дава огромно предимство.

Освен всичко останало помага на участниците да научат повече за справянето със страха и как той да бъде контролиран. Например със съзнателно дишане и целенасочено натоварване на определени мускули. Тактиката може да се използва не само в спортната зала, а и когато човек с тревожност се срещне с предизвикателство в живота, обясняват изследователите.

Ангажиращото тялото и ума катерене води до редица физиологични промени в организма. Сред тях е стимулирането на образуване на хормоните на щастието серотонин и допамин, увеличаването на нивото на растежните фактори, намаляването на стрес хормоните.

Според учените ефектът върху песимистичните мисли и тревожността е много по-забележим, отколкото от монотонни спортове като колоездене, бягане или плуване. При тях мозъкът може да продължи да потъва в черните мисли, докато при катеренето е зает буквално с оцеляването.

Други физически занимания, които имат антидепресивна роля, са тенисът на маса и танцуване на румба.