За първи път от векове е измислен нов дизайн. Прилича на предпазната гума, която ползват боксьорите, но е снабдена с много автоматични четчици и има дръжка.

Може да изглежда невероятно, но хората отдавна си мият зъбите. Според най-старите находки отпреди Христа в началото за това са използвали клонки от храсти с влакнеста дървесина. Единият край се надъвквал до степен отделните проводящи цеви (фини тръбички, през които се доставят хранителните вещества от корена към останалите части на растителния вид) в клончето да се разслоят и да образуват нещо като четка за рисуване. Много по-късно се появяват улеснения с абразивни части като например глиганска кожа с четината. Чак през 1498 г. неизвестен китаец измисля четка за зъби, близка до днешната ни представа. Оттогава дизайнът не се е променил съществено, менят се предимно материалите. И малко след като четката навърши 520 г., в областта на устната хигиена се появява принципно ново приспособление. Външно не прилича на нищо познато, видът му е необичаен, но според изобретателите измива с най-обикновена паста перфектно всички зъби за 10 секунди. Не изисква усилие - върти само многобройните си четчици, като черти енергия от акамулиращи батерии, които се зареждат веднъж месечно.

От премиерата му

на изложението

Consumer Technology

Show в Лас Вегас

до появата на щандовете на масовите магазин в Европа ще мине време, но вече е спечелило вниманието на зъболекарите. Благосклонността им се дължи на факта, че новото приспособление с множество отделни четчици, разположени във формата на буквата U, покрива златнитe стандарти за миенето на зъбите. В медицината те са известни като метода Бас, наречен на д-р Чарлз Каседи Бас - лекар и изследовател с голям принос за изучаването на маларията и автор на теорията за връзката между хигиената на устата и общото здраве.

Формулираните от д-р Бас през 40-те години на ХХ век техники за миене на зъбите му печелят прозвището Баща на превантивната стоматология, с което влиза в историята на медицината. Принципите му оцеляват без ревизия въпреки технологичния напредък в денталните грижи. Все така са валидни препоръките четката да се държи под ъгъл срещу линията на венеца, космите да минават с нежни кръгови движения постъпателно по всички повърхности на всеки отделн зъб. По тези правила работи и новото автоматично устройство с вид на предпазител за зъби със стотици малки косъмчета, оформени в отделни кръгли снопчета, които обхващат от външната и вътрешната страна зъбите. Това ускорява драстично процеса на миене. За почистването на всяка от челюстите отиват само 5 секунди, при това без никаква агресия върху зъбите и венците.

Обикновено мислим, че ако натискаме повече и удължаваме времето за почистване, правим най-доброто за здравето в устата си. Лоша техника е, предупреждават зъболекарите. Бруталното миене особено след като сме яли нещо кисело, включително плодове - във всички тях има фруктови киселини, води да травми на венците, оголване на корените на зъбите, надраскване на емайла. Хората смятат, че отдръпването на венците е признак на заболяване на венците, но това често е знак за престараване в миенето, особено ако в детството не е формирана правилна техника. Изобретателити изтъкват като плюс, че иновативната електрическа четка

използва иделния

за почистването

45-градусов наклон,

обхваща отвсякъде

зъбите едновременно

и с регулиран натиск спестява протриване на емайла на така наречените типични места. Това са страничните зони на долната челюст, където при класическата техника поради несъзнателното увеличаване на натиска в тези най-удобни за ръката места зъбите се изтъркват близо до венеца.

За по-щадящо към венците върховете на косъмчетата пък са заоблени по специална технология, казват създателите на новия модел.

В устата си човек има 32 зъба с 3 видими повърхности които трябва да бъдат почистени. Препоръчителното време за традиционното миене е минимум 2 минути, което означава, че на всеки зъб се полагат близо 4 секунди. Новото приспособление с много отделни четки от двете страни на зъбите използва

звукова вибрационна

технология

и успява да хигиенизира всички зъби на горната или долната челюст.

По време на изпитванията на новата четка изобретателите доказали, че елиминира бактериите, отговорни не само за кариеса, но и за заболяванията на венците.

С многобройни тестове те потвърдили, че найлоновите “четинки” са най-ефективни за премахване на плака в сравнение с останалите популярни материали. В други изследвания се установило, че

U-образната четка

премахва 15%

повече плака

от традиционната.

Дръжката има 3 режима на вибрация, за да се адаптира към индивидуалните предпочитания и чувствителност. За различните големини на устата са разработени анатомично удобни предложения в алтернативни големини - 2 миещи “захапки” за възрастни, 1 детски размер и 1 междинен за по-големите подрастващи. След използване всички се измиват с вода, както би постъпил човек с обикновените четки. Всичко това изглежда много примамливо като част от технологично шоу, но дали, кога и колко масово ще пенсионира традиционните ни четки за зъби, не е ясно.