Защо за първи път от 20 г. СЗО забави препоръките срещу кои вируси да пазят ваксините. Било зо добро - щам се вмъкнал в новата грипна вълна в последния момент и трябвало да се прецизира прогнозата. 

Балканска среща на експертите по грипната профилактика, на която София е домакин, препоръча имунизационните кампании да започнат най-малко две седмици преди грипната епидемия.

По правилата на профилактиката и добрия контрол над инфекциите националните центрове по грип следят за циркулация на грипни вируси от началото на октомври до април. Към момента не се изолират нито у нас, нито в Европа.

Първите 60 000 ваксини вече са в България, очакват се 150 000 по програмата за безплатно ваксиниране на хора над 65 г., съобщи проф. Тодор Кантарджиев, директор на центъра по заразни и паразитни болести. Според статистиката на центъра вече 2 г. пикът на грипа у нас е в 3-ата седмица на януари. Това означава, че ваксинирането може да продължи чак до края на годината, а то стартира още през септември.

На срещата се цитира проучване на СЗО в 38 европейски страни. Според него времето на епидемичния пик се променя от изток на запад и вълната завладява по-късно Западна Европа.

На въпрос на в. “24 часа” защо тази година за първи път закъсня препоръката на СЗО срещу кои грипни вируси да е ваксината, д-р Анвар Расули отговори, че това се е наложило за по-голяма прецизност на прогнозата.

Ваксините срещу грип се актуализират всяка година, за да отговарят по-добре на вирусите, които ще се разпространяват. Прогнозата за западното полукълбо се прави през февруари - тази година през март, главно на основата на вирусите, циркулирали в южното. Въпреки това не е възможно да се предскаже дали ваксина ще бъде напълно ефективна - вирусите са силно изменчиви и в различните региони доминират различни видове.

През пролетта СЗО призна, че закъснението може да забави производството на ваксини с 2-4 седмици.

Доц. Любомир Киров, председател на сдружението на общопрактикуващите лекари, подкрепи тезата, че на фона на неудобствата от забавянето то дава повече предимства.

“Грипните вируси съвсем не са безобидни, променят се и непрекъснато се появяват нови или модифицирани “гадове”. Ето, и сега на финала на влака на новата грипна вълна, тръгнала към нас, се е качил нов представител. Във всички случаи е по-добре да се уточни прогнозата”, каза той и препоръча в програмата за профилактика да се заложи принципът ваксините да са на разположение още от септември, за да не се струпват хора в кабинетите в последния момент.

“През кабинета ми в студен месец минават 800-1000 души. Като се добавят и 500, които ще дойдат за ваксина, ще се създаде много напрегната обстановка. Така ще е при всички колеги. Отделно заплащането на този допълнителен труд е просто смешно”, допълни доц. Киров. 

Досегашната практика показва, че се ваксинират до 2-3% от българите. Това залага известен оптимизъм, че сегашните общо 210 000 дози ще са достатъчни.