Китайските учени разработиха медицински уред, който ще помага на лекарите в поставянето на по-точна диагноза и ранното откриване на рак в хранопровода чрез анализ на изображения от клиничните прегледи, пише сп. Lancet Oncology, цитирано от Радио "Китай".

Този вид рак е сред най-смъртоносните. Повечето пъти се открива вече в напреднал стадий, тъй като симптомите са латентни или неспецифични.

Ендоскопията е единственият начин за откриване на рак в горната част на стомашно-чревния тракт и разчита на уменията и опита на лекарите. Но в селските болници в Китай има недостиг на специалисти, което води до много нисък процент открити случаи.

Базирайки се на повече от 50 000 ендоскопски изображения на болни и на 120 000 на здрави, екип от раковия център Сун Ятсен към университета на Гуанджоу разработи скрининг, асистиран от изкуствен интелект, който открива рака с точност над 96%.

Около 50% от случаите на рак в горната част на стомашно-чревния тракт по света са регистрирани в Китай и при над 85% той е открит късно, превръщайки се в причина за над 400 000 смъртни случая всяка година.