На прага на есента, когато затваряме лятото в буркани и обръщаме поглед към домашния уют, темата за храната и храненето през зимата започва малко или много да доминира, предава БНР.

Марина Васильовска - веган, Александра Вали - вегетарианка и Петя Богданова – веган са част от Българското вегетарианско общество. Глобалните тенденции сочат, че вегетарианството във всякакви форми в момента е във възход, твърдят те. Веганството, вегетарианският режим като всеки хранителен режим може да крие опасности, но те са преодолими, смятат Марина, Александра и Петя. Трите се позовават на Американската асоциация по диететика, чието становище е, че при внимателно планиране, подобен режим на хранене може да бъде пълноценен за всички възрасти и начин на живот – включително за спортисти, бременни жени, деца.

Мотивите да станеш вегетарианец

Според Марина, Александра и Петя има хора, които са вегетарианци по етични причини – избор, воден от идеята, че няма нужда да се нараняват животни, за да се храним и обличаме с топли дрехи. Има други, които го правят заради здравето си, трети, защото им се налага - например заради алергии. Има и хора, които го правят по религиозни причини. При някои изборът е повлиян от екологични съображения, защото производството на животински храни има силно влияние върху климатичните промени.

В Индия вегетарианците са над 40%, в Германия са 10 на сто, а в Италия – 8, посочиха Марина, Александра и Петя. Исторически религията е в основата на вегетарианството. В християнството повече от две-трети от дните в годината са постни дни. „И това са пости, които повечето хора някога са спазвали“, припомнят те.

Диетолозите предупреждават за рискове

За д-р Емилия Дончева, диетолог в „Сити клиник“, вариант е храната от животински произход да се изключва в разтоварващ ден за детоксикация или за кратки периоди от време.

„Това е една огромна група храни от животински произход, които са основен източник на протеини. При здрави хора това би могло да се практикува, но за един по-кратък период. Един продължителен недоимък или недостатъчен внос на протеини от животински произход, въобще белтъчен глад, би довел до обостряне на много сериозни проблеми на целия метаболизъм и обмяната. Най-чувствителна на един продължителен глад за протеини (и то изключително)е нервната система, тя реагира първа.“

Във всички растителни храни има протеини, дори незаменимите аминокиселини присъстват в растителни видове и може да се предотврати недостига им, казват още трите дами - Марина, Александра и Петя, всяка от които има различно дълъг опит с вегетарианския хранителен режим. Те дават примери със здравословни проблеми, които се повлияват добре от вегетариански хранителен режим и подчертават, че много хронични страдания могат да бъдат облекчени с намаляване на приема на животински храни.