25°C   София
 

Протестът на медицинските сестри не е насочен към когото трябва. Министър Ананиев не е работодател на тези хора и НЗОК също не е работодател. Протестите най-малко трябва да бъдат към тях, каза в предаването „Лице в лице” по bTV управителят на здравната каса Дечо Дечев.

„Министърът е работодател на директорите на болниците, в които работят тези хора. Той би трябвало да поправи грешките на своите предшественици, които неглижираха години наред това, че определени болници формираха огромни загуби и не последваха мерки спрямо ръководството на тези болници”.

Според Дечев първият ход трябва да бъде: ръководство на болница, което не може да осигури заплащане обективно спрямо обема и качеството на медицинските дейности, трябва да си ходи.

По темата за 50-те млн. лв. за заплати на сестрите Дечев обясни, че никой не е взел и никой не е дал на касата. „Тези, които дават в НЗОК, са единствено такива като вас, мен и 6,5 млн. българи. Бюджетът на касата се формира не от това кой е дал, а от тези 6,5 млн., които си внасят вноските. Държавата също участва, осигурявайки определен контингент от тези 6,5 млн. - пенсионери, служители, но не участва с пари в кеш. През последните години държавата се намесва в увеличаване на приходната част чрез НАП, т.е. осигурява условия тези вноски да се събират в по-голям процент”, каза Дечев.

По думите му това е трудово-правен спор. „Във всеки трудов договор има работодател и работник. В случая работниците протестират против това, което пише в договорите им. Проблемът е защо те не протестират пред работодателя си, а отиват да протестират пред МС. Още оттук има погрешна стъпка. Естествено, че в тази ситуация, в тези времена и в този месец искат много хора това да го използват – дали ще са политически лица, синдикати...”

Тези 50 млн. не са взети, твърди Дечев. „Здравната каса заплаща медицински дейности, които се отчитат от всяко лечебно заведение, с което тя има договор. Цените, по които се плащат тези дейности, се определят на база ежегодни преговори с БЛС, това е простичката философия на нещата. Такива преговори започнаха да се водят още от март с цел повишаване на цени на определени клинични пътеки, тъй като в Касата имаше допълнителен ресурс. Не беше използван целият ресурс на Касата и даваше възможност в порядъка на около 50 млн. лв. да се повишат цени на клинични пътеки, които по общо мнение на преговарящите бяха със занижени цени.

Тези 50 млн. бяха определени от Надзорния съвет на Касата доста преди да се появи предложението 50 млн. да бъдат дадени от бюджета на държавата. Тоест тези 50 млн., определени да се дадат от държавата, нямат нищо общо с 50-те млн., за които преговаряхме с БЛС.

И тъй като то се знаеше предварително, аз се чудя как се допусна това – тези пари няма как да се дадат от бюджета на държавата. Няма технология, по която това да стане.

Дали ще стигнат парите до сестрите или не, зависи от ръководството на дадената болница. Министърът назначава ръководствата на държавните и на областните болници. На общинските болници, там, където е проблемът, не се назначават от Ананиев”.

Според Дечев. големият проблем е в общинските болници, които не могат да се впишат в пазарния модел. „Затова не трябва да излизат такива послания от една или друга политическа сила, че като дойдат те и всичко ще оправят. Никоя партия не е в състояние да оправи нещата. Единственото, което може да се направи, е  консенсус между партиите, да се определи политика, която да се провежда. Защото повече от ясно е, че общинските болници не могат да продължат да съществуват като търговски дружества, те изпълняват главно социални функции.

В последните 15 г. на Касата се прехвърли да подсигурява на тези болници бюджети. Т.е. избяга се от основната й функция. В центъра на системата трябваше да е пациентът и Касата да договори за него най-доброто качество на услуги. Изведнъж НЗОК става бюджетна организация, която финансира едни болници, имат-нямат дейност.

През март една сестра размаха фиша си – 550 лв., припомни Дечев. Той лично проверил отделението, в което тя работи.

„То за една година е отчело 47 клинични пътеки. От тях една е за апандисит, три за хернии и 44 за операции на меки тъкани. Т.е. най-ниското ниво дейност за 1 г. Като обем работа това е едноседмично натоварване за средна операционна. Ако погледнем от тази гледна точка какво получава тя спрямо това, което отчита отделението – ще излезе че тя е получавала много висока заплата, а не ниска.

Въпросът е как съществува такава дейност в една общинска болница с такъв малък обем. Защото малкият обем води и до деквалификация на персонала, с което спада качеството. Ние се превръщаме в организация, която издържа болницата, а не се грижи за качеството на продукта, който тя произвежда. Затова казвам, че решението е изцяло политическо и то трябва да бъде консенсусно, между всички партии”.опетков
10/09/2019 10:41:36

Отдавна твърдя същото- сестрите да стачкуват пред директорите си. За първи път виждам ясно и точно описание на проблема, че дори и изясняване на виновниците за него- политиците. Реформа обаче, не може да има, защото ще е твърде болезнена-закриване на десетки излишни болници.

гост
10/09/2019 15:46:13

Пак общинските болници са виновни.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Тревожни сигнали, които получаваме от бъбреците

Особен орган са бъбреците. Милиони хора по света страдат от някакъв проблем с тях, без да го...

Отучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

ПОСЛЕДНО ОТ

Австралийският модел Миранда Кер е станала майка за трети път, съобщава „Харпарс Базар”. Самата тя не се е похвалила с добрата новина, но за това усилено се пише в австралийските медии, предава dariknews.bg. Бебето вече има двама по-големи братя - първият син на Кер и Евън Шпигел - Харт, на една година и осемгодишният Флин

Какво може да ядете по време на бременността? Традиционната китайска медицина препоръчва следния хранителен режим - 50-60% зърнени и бобови храни, 20-30% варени зеленчуци, 5% пресни плодове или зеленчуци, 5% червено или бяло месо или риба и 3-5% млечни продукти. По принцип по-добре е да замените млечните продукти със соеви, ако е възможно,

Скъпо мое вече пораснало бебе, ти навърши своите 2 годинки и мама трябва да се връща на работа. Днес е наистина голям ден! Когато се събудих тази сутрин, навън валеше. Казах си, че изглежда и времето плаче за това, че трябва да се разделя с теб и отразява изцяло вътрешното ми състояние. Истината е, че плачех и през целия път до работа

Излекуването с чигонг е бързо и трайно за вярващите в тялото си

През 2012 г. известният китайски майстор Юан Тзе прави малка революция в чигонг, като създава Юан...

Как лекува чигонг

Как лекува чигонг Неувяхващата си слава чигонг безспорно дължи на факта, че упражненията лекуват....

Чигонг настига йога по популярност в света

Днес е Световният ден на китайската лечебна практика, обявен от СЗО Преди 20-30 години малцина по...

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Днес президентът на Българския футболен съюз Борислав Михайлов подаде оставка, която ще бъде представена пред членовете на Изпълнителния комитет на заседанието в петък, съобщиха от БФС на своя сайт. Позицията му е следствие от създалото се напрежение в последните дни; обстановка, която е в ущърб на българския футбол и на Българския футболен съюз

Шефът на ВКС напусна, когато Боян Магдалинчев повдигна въпроса за обръщението му  Изявлението на председателя на ВКС Лозан Панов, че съдиите трябва да побързат по делото "Полфрийман", а вътрешният министър да изпълни определението на апелативния съд, нажежи страстите в съдийската колегия на ВСС. След края на заседанието представляващият съвета

Стоян Димитров-Толупа е осъден за поръчител на взрива през 2001 г., при който загинаха съпругата на Митьо Очите, брат й и бодигардът му  Бандата на Николай Мечков е пребивала собственици на хотели и магазини, за да сключват договори за охрана с фирми на техни подставени лица. Това съобщиха на брифинг разследващите от ГДБОП и Специализираната