Простатната жлеза е важен орган в мъжкия организъм, но и често бива поразена от болести. Статистиката сочи, че доброкачествено увеличение или рак са двете заболявания, които медицината счита за бич за съвременния мъж. Тъй като населението застарява, но представителите на силния пол са социално и икономически активни доста по-дълго време, уролозите са едни от най-търсените специалисти.

Д-р Александър Боцевски от Хил клиник разкрива истината за болестите, които засягат простатата:

С напредването на възрастта простатната жлеза при мъжа става неговото слабо място. Обикновено пациентите ни са засегнати от два типа заболявания – доброкачествено разрастване или злокачествен процес. В Хил клиник имаме дългогодишен опит в овладяването и на двете състояния. Важно е все пак да се отбележи, че колкото по-рано се обърнете към специалист, толкова по-успешно ще е лечението. Дългогодишният ми опит показва, че мъжете отлагат да се обърнат към лекар, дори да имат сериозни симптоми. Главно ги притеснява прегледът, но той трае около минута и е важна част от диагностиката.

Счита се, че 50-70% от мъжете над 50 години са засегнати от т.нар. доброкачествена простатна хиперплазия (ДПХ). Въпреки, че се развива бавно, този процес създава ежедневни проблеми на болния: по–често уриниране, нужда от многократни ставания през нощта, слаба и накъсана струя, усещане, че пикочният мехур не е напълно изпразнен.

Днес съвременната медицина има най-модерното решение на проблема – PVP (фотоселективно изпаряване на простатата) посредством специално разработена система – Зелен лазер. Лечението със Зелен лазер е минимално инвазивно и категорично е алтернатива на хирургичната операция на простатата. Лазерното отстраняване на увеличена простата окончателна процедура – т.е. премахва жлезата и симптомите, които причинява не се връщат отново практически до края на живот на пациента.

Нашият над 10-годишен опит позволява да извършваме лазерни операции с голяма ефективност и бързина, всичко приключва за около 60 мин, няма пълна упойка, няма сериозни странични ефекти.

Операцията се провежда със специален лазерен апликатор „Greenlight“. Светлинните импулси се насочват към тъканите на простатната жлеза и ефективно изпаряват и премахват аденома. При по-големи жлези прилагаме методът „енуклеация“, резултатите и с него са отлични.

Освен Зелен лазер работим и с последно поколение Холмиум лазер, който е сред най-ползваната техника в световен мащаб. Холмиум лазерът на Lumenis MOSES произвежда лазерен лъч с дължина на вълната 2100nm. Тя се абсорбира силно от водата в тъканта на простатната жлеза. Тъй като меките тъкани се състоят предимно от вода, Холмиум лазерът може да изпари с full контакт или да изреже ефективно и бързо таргетираната хиперплазирала жлеза без значение от размера й. Оперираме често мъже с над 180-грамови простати и то изключително успешно.

Простатната жлеза, обаче може да бъде атакувана и от злокачествен тумор. В ежедневната си работа се случва да открия рак на простатата при рутинен преглед, дори когато няма симптоми. Лекуваме простатния карцином по лапароскопски метод, ръководител на нашия операционен екип е прочутия проф. Щолценбург. Иска ми се да изтъкна някои предимствата на лапароскопията пред пред традиционната отворена хирургия. Особено при мъже над 50 години, с придружаващи заболявания този хирургичен метод е първи избор. При него имаме намалена травматичност и усещане за болка, имаме „безкръвност“, защото по време на операцията се губи много по-малко кръв, което означава и по-малко болка, липсват големи разрези на коремната стена (при друга хирургия се отварят 7до 30 сантиметрови отвори), а се ползват 3-5 микроскопични дупчици с размери едва 0,5 до 1 см.

Въпреки, че няма голям разрез, лекарят получава перфектна визуализация: използва се специално видеооборудване с възможност за многократно увеличаване на изображението на мястото, където се работи, което е особено важно при отстраняване на тумор. За самият пациент е важно, че не страда от усложнения, рискът от инфекции е сведен до минимум. Също така не се налага дълъг болничен престой и залежаване, изписваме мъжа след 1-3 дни. Възстановяването е експресно, пациентът се завръща бързо и лесно към обичайния си начин на живот. Не на последно място – радикалната лапароскопска простатектомия има отличен резултат и излекува мъжа от онкологичното заболяване.

За консултация с уролог в Хил клиник запазите предварително час на 02 439 3131. Към пациенти с диагностициран рак на бъбрек или простатна жлеза прегледите /второ експертно мнение/ са безплатни.