Във фокуса на научния форум са и гръбначната хирургия и опитът в ендоваскуларното лечение на съдовите заболявания в мозъка.

Лечението на най-честите първични мозъчни тумори – глиомите, и разширяващите се възможности на гръбначната неврохирургия ще бъдат във фокуса на обсъжданията в започващата днес XXVIII конференция на Българското дружество по неврохирургия.

На вниманието на форума ще бъдат и доклади и постери в областта на съдовата патология и хирургичните интервенции на периферната нервна система Програмата включва и актуални проблеми на детската неврохирургия. Това съобщи председателят на организационния комитет на националната конференция доц. д-р Васил Каракостов, началник на Университетската клиника по неврохирургия при УМБАЛ “Свети Иван Рилски” - София, и заместник–председател на Българското дружество по неврохирургия.

Във форума участват над 100 специалисти от цялата страна.

Неврохирурзите ще дискутират новите подходи на основата и на генотипно прецизирана диагноза.

Интегрирането

на методите

за диагностика

навлиза с новата

класификация на

Световната здравна организация за туморите на централната нервна система. При него се взимат предвид и молекулярните характеристики на образуванията. 15-ина години учене и практика стоят между първото студентско желание да станеш неврохирург и увереността, че можеш да поемеш по-сложни операции.  СНИМКА: РОЙТЕРС

15-ина години учене и практика стоят между първото студентско желание да станеш неврохирург и увереността, че можеш да поемеш по-сложни операции. СНИМКА: РОЙТЕРС

Глиобластомите принципно са тумори, които не дават разсейки в други органи.

При тях обаче предизвикателството е, че бързо растат в мозъка. В зависимост от местоположението на туморите може да смущават начините, по които той контролира други части на тялото. Това води до припадъци, когнитивни, зрителни и други разстройства.

Очаква се на конференцията натрупалите опит неврохирургични клиники да изнесат ретроспективни данни за резултатите от лечението в зависимост от прилагането на най-успешните и за света методи и техники.

На иновациите, които променят генерално прогнозата при гръбначномозъчни тумори, и възможностите за стабилизиране на гръбнака с минимално инвазивни интервенции, е посветена сесията за спиналната хирургия. Водещите в тази област специалисти ще обобщят опита си в перкутантните стабилизации, или вартебропластики, популярни сред пациентите като укрепване и изправяне на гръбнака с медицински “цимент”. Със специална игла

в увредения

прешлен

се “инжектира”

бързовтвърдяващ

се биологично

съвместим

материал

Според специалистите с процедурата за по-малко от един час се повлиява крехкостта на гръбнака или се коригира вклиняването на прешлените един в друг поради загуба на костна маса.

На една от сесиите в тази конференция ще се докладват резултатите от натрупания собствен опит и световните тенденции в ендоваскуларното лечение на съдовите заболявания на мозъка, допълни доц. Каракостов.