29°C   София
 

- Д-р Георгиев, наличието на скъпа, модерна апаратура ли определя качеството на медицинската дейност?

- Разбира се, апаратурата е съществена за осъществяване на съвременна медицина. Със сигурност без помощта на лазери трудно могат да се правят максимално щадящи и ефективни операции на пациенти с увеличена простата. Но другият много важен момент е умението на хирурга, защото нито един лазер не работи сам. Зад техниката стои лекар, който в зависимост от своите знания, опит и умения може да направи максималното за болния. И след това, но не на последно място – екипът е ключов за успешната операция – анестезиологът и анестезиологичната сестра, санитарите, операционните сестри, както и хората, които предоставят реанимационни и следоперативни грижи. Щастлив съм, че работя в клиника, където всичко това е налице – имаме всички модерни лазери в урологията, натрупахме богат опит и усъвършенствахме операционната си техника и сме сработен, можещ екип. Струва ми се, че всеки жител на София знае за Хил клиник, но оперираме и много хора от страната, както и чужденци.

- Коя е най-често налагаща се операция?

- Без съмнение доброкачествената хиперплазия на простатата е проблем при голяма част от мъжете над 60 години. Преди години единствената възможност беше отворената операция – изключително травматична и болезнена за пациента. Поради пълната упойка, която се изисква, тя е неприложима при хора с диабет или сърдечни проблеми. Друг способ бе трансуретрална резекция (ТУРП) на аденома, но това е метод от миналия век, традиционно прилаган, въпреки че хирурзите отчитаха многото му несъвършенства: ефективен е само при малки аденоми и вероятността за следоперативни усложнения е значителна. Днес за „златен стандарт” при ДПХ се считат лазерите. Ние работим със Зелен и с Холмиум лазер от последно поколение. В над 10-годишната ни практика сме се сблъсквали с толкова много различни случаи, че имаме самочуствието на екип, който може да се справи с всяка ситуация. Оперирали сме успешно мъже с множество придружаващи заболявания, с тежък диабет, сърдечносъдови проблеми, с кардиологични заболявания, с коронарни стентове, с камъни в пикочния мехур и т.н. Пациенти, които са върнати от други болници заради висок риск, без проблем оперираме с лазер при нас. В урологията това е съществено – да не откажеш лечение, да успееш своевременно да помогнеш, за да не се задълбочат проблемите. Колкото по-навреме се приложи терапията, толкова по-бързо пациентът ще бъде излекуван, без да се засегне функцията на други органи.

- Съществува ли опасност да се засегне функцията на други органи?

- Да, увеличената простата оказва влияние върху цялата система. Може да се увреди пикочния мехур, може да се повлияе негативно работата на бъбреците. Част от мъжете стигат до остра ретенция, т.е. задръжка на урина. Това е спешно състояние, което налага катетаризация. Понякога се случва внезапно – в един момент пациентът не може да уринира, понякога се наблюдава влошаване на състоянието с времето. Такава ретенция настъпва бавно – пикочният мехур се не изпразва напълно и в него остава тъй наречената „остатъчна урина“. Имал съм пациенти с 200-300, но и пациенти с 500 милилитра урина в пикочния мехур веднага след уриниране. Остатъчната урина е предразполагащ фактор за инфекции на пикочните пътища, камъни в бъбреците и дори към инконтинеция. При ретенция, на която не се обръне внимание, мехурът се преразтяга и постепенно губи контрактилната си функция. Тогава вече дори след операция на простатата проблемите с уринирането продължават. Важно е навреме да се предпиеме адекватно лечение. Съветът ми към мъжете над 50 е всяка година да посещават уролог. Добре е това да е един и същи специалист, който да следи състоянието им през годините.

За повече информация, преглед или пълна диагностика на простатата в Хил клиник позвънете на 02 439 31 31.Разгадаха първото убийство в историята

Човекът е хищник, присъщо му е да убива. Според Библията Авел е първата жертва на убийство в света....

Клуб за танци зарази хиляди, уби над 300

Клуб за танци до град Алесандрия, посещаван от възрастни хора, причинил експлозия от зараза с...

Лекари в САЩ - смаяни колко бързо се влошават и умират пациентите от COVID-19

Един медицински работник нарече това "безумно", а друг каза, че това те превръща в параноик -...

От 1 апарат дишат 4-ма чрез малко подобрение

За 10 минути и с подръчни средства се правят разклонения от машината Критичен за болниците със...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия в битката с коронавируса имат много въпроси за реакциите...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия срещу коронавируса имат много въпроси за реакциите на...

65 болести надничат от едно име

През 1959 г. американско списание за традиционна китайска медицина (Journal of Traditional Chinese...

Как да постигнем просветление в кухнята

Филм показва, че съзнанието лекува физически недъзи На 18 и 19 април ще се състои световна интернет...

Какво е инфо-вирус?

Инфо-вирусът е като биологичния вирус, но много по-хищен. Докато живият паразит има няколко часа...