Вместо хапчета включете в менюто круши и сухи плодове

Ако сте сред онези 15% от човечеството, които страдат от постоянен или временен запек, започнете да мислите за менюто си. Редовният стомах не означава да се тъпчете с хапчета, билки и сиропи. Включете в списъка с покупките

храни с фибри,

които ще ви

спасят от

болезнения

и вреден

синдром,

съветва здравният сайт Foot Eat Safe.

Сред въпросните храни са горските плодове, които можете да консумирате по всяко време на деня. Избирайте тези, които са по-богати на фибри и по-бедни на калории, като малини, къпини, горски ягоди. Те са отлични в комбинация със зърнени закуски сутрин, кисело мляко на обяд и във вид на компот вечер или за десерт.

Така със сигурност бързо ще се отправите към тоалетната, пише сайтът.

Хапвайте ядки –

бадеми, лешници,

орехи, но умерено

28 грама от тях ви доставят 3,5 г фибри. Макар че регулират стомаха, консумирайте ги с мярка, защото съдържат мазнини и калории. Една шепа дневно е достатъчна.

Сухите плодове също действат добре за разхлабване. Кайсии, фурми, стафиди със сигурност ще прочистят червата ви. Но с тях също не бива да се злоупотребява – богати са на захар.

Знаете ли, че един грейпфрут съдържа 1/10 от необходимата ви доза фибри дневно, а един портокал – 13 процента? Цитрусите са много полезни за регулиране на стомаха, при това утоляват жаждата и глада. Те размекват изпражненията и помагат да освободите дебелото си черво. Ако хапвате и от богатата на пектин кора, ще улесните процеса.

Щом някой

се запече,

съветват го

да яде

сини сливи

– пресни или сушени. Те доставят 8% от нужната дневна доза фибри. 

Имат и скрито оръжие срещу констипация – целулоза, която овлажнява и разрежда изпражненията и им помага да излязат. Сокът от сливи също е естествен пургатив.

Заклеймени като вредна храна, пуканките, но без подправки, всъщност лекуват запека. Когато ги хрускате в киното, гледайте наблизо да има WC. Подправената с масло и сол пукана царевица обаче няма същия ефект.

Крушата е прочут лек срещу запек и има бърз ефект. Една необелена круша на ден дава 4,4 грама фибри. Всеки сорт от този плод действа добре на стомаха, особено пектинът в кората.

Бобовите храни образуват газове, но слабителното им действие e незаменимо.

Всички видове боб –

бял, червен, черен,

шарен, гигантски,

са богати на фибри. Половин купичка и от най-обикновения фасул съдържа 5 грама фибри – достатъчно, за да се затичате към тоалетната.

От малки учат децата да ядат броколи, за да станат големи и силни. Но рядко им казват, че по-често ще използват гърненцето. Богат на фибри и хранителни вещества, този зеленчук спасява от запек. Най-добре е да се консумира суров на салата в комбинация с ябълка и червена боровинка – топлинната обработка го лишава от слабителни качества.

Плодът киви е

научно доказан

еликсир за стомаха

– действа като експлозив. Той стимулира работата на червата. Съдържа ензима актинидин, подпомагащ храносмилането.

Включете в менюто си сладки картофи – всеки един съдържа 15 на сто от дневната доза неразтворими или баластни фибри. Те преминават през храносмилателния тракт в непроменен вид, гарантират редовно изхождане, помагат за изхвърляне на токсините от тялото и намаляват риска от рак на дебелото черво.