7°C   София
 

Досегашните методи улавяха вирусите само ако дарителят е носител от поне 3 седмици

НАТ технологията, която бързо и гарантирано диагностицира донорската кръв за инфекции, вече е въвдена у нас. Тя бе представена в четвъртък от директора на Центъра по трансфузионна хематология д-р Николай Николов в присъствието на здравния министър Кирил Ананиев, шефката на парламентарната здравна комисия д-р Даниела Дариткова и зам.-министъра на образованието и науката Деница Сачева.

НАТ тестът е най-добрата технология в света, която успява да улови в най-ранен етап наличието на вируси като хепатити B и С, както и ХИВ. За въвеждането ѝ в България от години настоява сестрата на премиера Бойко Борисов - д-р Красимира Иванова. Баща им Методи си отива именно след преливане на кръв, при което се разболява от хепатит С, разказа тя пред “24 часа” преди време.

С досегашната технология за диагностика на кръв от дарители вирусите можеше да се уловят, ако даряващият е техен носител от минимум 3 седмици, а понякога и 7. Сега това може да се установи 3 до 5 дни след заразяването му.

Това съкращава т. нар. прозоречен период (времето от заразяването на донора до момента на установяване на инфекция в донорската кръв - б.а.)

С нужната апаратура, реактиви и софтуер разполагат всички кръвни центрове в страната. Два има в националния център в София и по един в регионалните в Пловдив, Варна, Стара Загора и Плевен.

“Предвидени са консумативи за 5-те кръвни центъра, които са разпределени поравно. Кръвта се взима в областните болници и се изпраща в съответния център, където се изследва по този начин”, обясни д-р Николов.

НАТ технологията се въведе по програмата “Разработване на методология за въвеждане на NAT технология за диагностика на дарената кръв в трансфузионната система в Република България” на Министерството на образованието и науката, която стартира през 2018 г. Тя бе утвърдена от Министерския съвет, а финансирането е 5 млн. лв.

Един от най-големите приноси на работата с НАТ технологията е, че така се намалява до минимум броят на заразените след преливане на кръв и кръвни съставки. Проектът има и икономически измерения - намаляват разходите за скъпото лечение на заразени.

По програмата е подсигурено извършването на почти 11 000 изследвания на кръв. Вече са направени 300 в София.

Здравното министерство гарантира, че финансови проблеми в поддържането на системата няма да има. Осигуряването на средства е сред приоритетните пера, за които настоява Ананиев в бюджета за догодина. Предвижда се и да бъде обявена обществена поръчка за консумативи и поддръжка след изтичане на програмата в края на 2020 г.

Наред с това здравното министерство подготвя и нормативна промяна, която предвижда центровете по трансфузионна хематология да съобщават незабавно за положителни резултати при инфекции лично на донорите, на личните лекари и на съответната здравна инспекция. Това е част от системата за ранно оповестяване на инфекцията, за провеждане на ранни изследвания и консултации, каза Ананиев.

“За мен е от изключително значение, че въвеждаме НАТ технологията за диагностика на донорската кръв и вдигаме качеството на трансфузионната система на България на световно ниво. По този начин ще повишим сигурността на дарената кръв и на кръвните компоненти и ще създадем възможност за предотвратяване случаите на заразяване на пациенти с трансмисивни инфекции поради ранното им откриване”, допълни той.

“Щастлива съм, че обединените ни усилия се увенчаха с успех, защото виждаме на практика как в България науката помага кръвта и кръвните продукти, които се ползват, да бъдат с гарантирано качество. Като законодател ще съм щастлива, че в следващия отчет за ситуацията на националната сигурност ще отчетем решителна стъпка напред, защото системата на трансфузионната хематология като елемент на здравната система е една от най-важните предпоставки за гаранция на здравната национална сигурност”, каза д-р Даниела Дариткова.

“До момента са инвестирани 3 млн. лв. Предстои да бъдат инвестирани още 2 млн. лв. В програмата има и изследователски компонент, свързан с изследвания, които ще бъдат правени от български учени. Заложено е и обучение на хората, които да работят с апаратурата”, каза зам.-министърът на образованието Деница Сачева.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Тревожни сигнали, които получаваме от бъбреците

Особен орган са бъбреците. Милиони хора по света страдат от някакъв проблем с тях, без да го...

Отучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

ПОСЛЕДНО ОТ

Необходими продукти: 1 пакет бисквити за чийзкейк 100 гр. масло 450 гр. крема сирене 150 гр. маскарпоне 2 цели яйца и 4 белтъка 200 гр. пудра захар 1 бурканче сладко от боровинки Начин на приготвяне: Натрошете бисквитите и ги смесете с разтопеното масло до получаването на хомогенно и твърдо тесто. Разстелете го равномерно върху дъното на средно

Бебешката баня не е сложна както ученето а ядрена физика, но има няколко хитрини, с които ще улесните този процес. Подгответе всичко необходимо. Едва ли искате да се отдалечите от бебето си, докато го къпете, за да вземете сапун, душгел или някакъв лосион. Затова се уверете, че всичко, от което се нуждаете, се намира близо

Скъпи тате, пише ти онова изящно същество, което обърна целия ти свят. Твоето момиченце, което държи цялото ти сърце в малката си ръчичка. Да бъдеш татко на дъщеричка е специално чувство. Може би си го разбрал в мига, в който си започнал да си задаваш въпросите как ще ме опазиш, ако съм толкова красива, колкото и мама. Ха-ха

Как да се заредиш с енергия по тибетски

Гонете лошите мисли, бягайте от "трите отрови на ума”, казва Шераб Барма Всеки си има начини да се...

Излекуването с чигонг е бързо и трайно за вярващите в тялото си

През 2012 г. известният китайски майстор Юан Тзе прави малка революция в чигонг, като създава Юан...

Как лекува чигонг

Как лекува чигонг Неувяхващата си слава чигонг безспорно дължи на факта, че упражненията лекуват....

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Медии в Германия и САЩ пишат за изявата на актьора Самуел Финци като модератор на церемонията по откриването на филмовия фестивал Берлинале в четвъртък вечер, предаде БТА. Кръвопролитното нападение в гр. Ханау - най-тежкото расистко престъпление в Германия от десетилетия, часове преди откриването на фестивала беляза церемонията

Мъж е бил задържан заради заплаха с убийство на съдия Райна Мартинова от Софийски градски съд (СГС), съобщиха от пресцентъра на съда, цитирана от БТА. Задържаният се казва Момчил Добрев. Мярката му за неотклонение ще бъде разгледана днес в Софийския районен съд. От СГС уточняват, че по искови молби подадени от Добрев в градския съд се гледат 250

Нито имам къща, нито имам имоти, нито съм ходил в Барселона. Сигурно преди 15 години съм ходил като кмет. Нямам нищо общо с тези фирми, някои хора не съм виждал по 20 години. Никоя служба, власт, прокуратура, полиция не ме е потърсила да ме пита това вярно ли е. Аз се отнасям с разбиране към шествието на моя съсед по месторабота