Кардиологът д-р Петър Лазов, който бе уличен, че слага стентове на здрави хора, действително е взимал 57 000 лева заплата. Това призна директорът на болницата в Пазарджик Васил Вълчев пред Нова тв, като добави, че не вижда никакъв проблем във високата сума.

Огромното възнаграждение доктор Петър Лазов си докарва с големия брой стентове, които поставя дори на здрави пациенти. Директорът на болницата Васил Вълчев обясни, че по негово предложение Съветът на директорите е направил договора на кардиолога такъв, че да взима големи пари.

„Аз не ги давам. Той си ги е изкарал”, заяви Васил Вълчев.

Управителят на НЗОК Дечо Дечев призна, че това е нагледен пример за източване на Касата и злоупотреба със здравето на пациентите.

„За пореден път доказва, че в основата на проблема на една болница стои начинът, по който тя се управлява. Той носи отговорност за всичко, което става на територията на болницата”, заяви д-р Дечо Дечев.

Във връзка с въпроса колко пари се източват на година от НЗОК, директорът на Кардиологичната болница „Света Екатерина“ проф. Генчо Начев поясни, че средната цена на един стент е 1000 лева и всяка процедура по поставянето на такъв излиза около 3500 лева.

„Като имате предвид, че се поставят около 50 000 стента годишно. Информацията е публично известна, че включително се организира транспорт на такива болни, ходят по села и паланки, събират ги с микробуси, за да ги извозват. Ръстът на поставянето на стентове беше огромен и в пъти по-голям спрямо предишни периоди”, обясни д-р Дечев.

Проверка на Здравната каса само за първите 2 месеца на годината установи нарушения при 10 пациенти. Специализираната прокуратура вече назначи комплексна проверка по случая Пазарджик, по която конкретни задачи са възложени на четири различни държавни органи.