Стегнатият стомах е едно от най-често срещаните оплаквания при много хора. Във Франция например от запек страдат около 10 млн души, а в Германия – 30% от населението. През последните години лекарите отбелязват сериозно увеличение на броя хора, оплаклващи се от този здравословен проблем, като причините обикновено са начина на живот и хранене.

Еднократното всекидневно „изпразване” на стомашно-чревния тракт не е задължителен признак за нормалната му дейност. Днес е прието да се смята за нормална честота на ходене до тоалетна по голяма нужда от 3 пъти на ден до 3 пъти седмично.

Под запек се разбира затруднена или системно недостатъча дейност на стомашно-чревния тракт за повече от 48 часа. Измененията в типичните за всеки отделен човек честота и ритъм на дефекация също са важен признак за запек.

При наличето на стегнат стомах може да се наблюдава понижаване на апетита, намалена трудоспособност, главоболие, болки в мускулите, обща нервност, лошо настроение, безсъние. Понякога упоритият запек е съпроводен с изменения в състоянието на кожата – тя става бледа, с жълтеникав оттенък, отпуска се, губи еластичност. Продължителният запек е причина за поява на различни болести на ректума, често пациентите се оплакват от хемороиди.

целия текст четете тук