За благотворното въздействие, което оказват ябълките за нашето здраве, сме говорили не веднъж. Благодарение на богатия набор от витамини, минерали и микроелементи, които съдържат, те укрепват организма, подпомагат работата на сърцето и са неизменна част от здравословния режим на хранене.

Днес ще поговорим за мястото на ябълките като козметично средство. Маските с ябълка, отново заради витамините и минералите, имат укрепващо действие. Кожата придобива свеж и здрав вид. Маските са особено подходящи за хора с вяла и отпусната кожа, при разширени пори и при първи признаци на появата на бръчки.

Ябълковите маски се поставят не само на лицето, но и на шията, ръцете и косата. Преди да нанесете маската, кожата на лицето трябва да бъде почистена, а при суха кожа, трябва да се направи горещ, овлажняващ компрес.

Започваме:

Маски за лице

противовъзпалителна

Тази маска е много ефикасна при възпаления на кожата и за възстановяване на естествената защита. Подходяща е за суха, мазна и нормална кожа.

Вземете средно голяма ябълка, измийте я и я обелете. Настържете на ситно ренде и към получената кашица добавете 1 супена лъжица зехтин. Разбъркайте добре и нанесете на почистената кожа. Изчакайте 15-ина минути и измийте с топла вода.

против бръчки

Печените ябълки много помагат при борбата с бръчките. Маската ефективно подхранва, подмладява и тонизира кожата, възвръща нейната еластичност.

Вземете една печена и обелена ябълка и я оставете да изстине. Смачкайте пулпата и добавете яйчен жълтък и чаена лъжичка сметана. Разбъркайте до получаването на еднородна маса и нанесете на лицето за 15 минути.

избелваща

Тази маска ще ви избави от луничките и пигментните петна. Ябълките се обелват и почистват от средната семенна част.

Настържете на ситно ябълките и прибавете 1 чаена лъжичка лимонов сок, 1 ч. лъж. брашно и 2 суп. лъж. кисело мляко. Нанесете на лицето и след 10 минути измийте със студена преварена вода.

маслена

Маската помага за омекотяване на напукана кожа, при ожулвания по лицето, ръцете и особено при напукани устни.

Настърганата ябълка се смесва с 1 ч. лъж. масло. Маската се нанася и престоява на почистената кожа 15-30 минуни.

тоник за почистване на лицето

За почистване на лицето можете да си приготвите настойка и от сушени ябълки. Тя много помага за подмладяване на кожата.

Две супени лъжици настъргани сушени ябълки се заливат с 500 мл студена вода. Оставя се да престои час, след което се поставя на котлона да заври. Свалете от огъня и оставете за час да изстива. Прецедете и добавете щипка канела.

Маски за коса

подхранваща

Две супени лъжици прясно приготвено ябълково пюре се смесва с 1 супена лъжица течен, предварително разтопен на водна баня, мед. Нанася се върху косата и скалпа на главата и се оставя да пристои 20-30 минути. Измива се с топла вода, без шампоан.

против пърхот

Една супена лъжица ябълково пюре се смесва с 2 чаени лъжици извара със средна масленост. Добавят се един жълтък и няколко капки камфорово масло. Начинът на приложение е както при предишната маска.

за блясък на косата

Една супена лъжица настъргани ябълки се смесва с една лъжица смлени овесени ядки и чаена лъжица мед (предварително разтопен на водна баня). Непосредствено преди нанасянето се разрежда с преварена вода до по-рядка консистенция, за да може лесно да се нанася на косата.

Маската престоява 30 минути, след което се измива с хладка вода и мек шампоан.

Маски за ръце

вани за нокти

За крехките и чупливи нокти се препоръчва да се правят 10-минутни вани в смес от растително масло и ябълков оцет, които са в равни количества.

масаж със ябълкова кора

Захабените и потъмнели от домакинската работа ръце се препоръчва старателно да се обтрият с кора от ябълка. За загрубелите ръце ви препоръчваме в продължение на 2-3 минути да ги масажирате с парченце почистена ябълка, след което ръцете се измиват и намазват с подхранващ крем.