При симптоми лекарите да мислят и за западнонилската треска, вече има 5 тежки случая и у нас. Моделът на САЩ срещу кърлежови инфекции сработи – при 3 пъти повече ухапани заболелите от лаймска болест и марсилска треска това лято са по-малко. Тревожен е ръстът от 40% на вирусните мозъчни възпаления, при деца често причината е ехо-13, разновидност на ентеровирус. Това казва в интервю за "24 часа" проф. Тодор Кантарджиев, дмн, е директор на Националния център по заразни и паразитни болести, главен координатор на експертния съвет по микробиология към министерството  на здравеопазването.

- Проф. Кантарджиев, ще излезем ли скоро от списъка на държави с морбили?

- За разлика от предишната епидемия от морбили, когато 24 000 се разболяха и шарката уби 24 деца, до последната седмица са се разболели 1158 души и, за щастие,

няма смъртен

случай, какъвто

се очаква

средно на

1000 болни

Оценявам го като успех на педиатрите и инфекционистите – взеха се мерки срещу разпространението, а болните деца се лекуват болнично, за да се сведе до минимум рискът от усложнения. От пламването на огнищата след толкова години без случаи на вътрешно разпространение на морбили обаче може да се направят 3 извода.

Има много деца до 8 г., за които е отчетено, че са ваксинирани, а не са, както още в началото на епидемията се доказа в НЦЗПБ при изследване за антитела. Това е недопустимо - лъжата е лъжа, независимо дали са медицински бележки или електронна справка към здравната каса.

Вторият извод е, че се подценяват правилата за недопускане на вътреболнично разпространение на морбили. В болницата в Разлог така бяха заразени деца, постъпили за лечение по други причини, в столично лечебно заведение болни от персонала заразиха свои колеги и деца. РЗИ в доста области в страната не успяха да организират мерките за неразпространение на инфекцията в болниците, на първо място проверката на имунния статус на работещите в приемни, детски и инфекциозни отделения. При пламнали огнища от морбили

не може

да се допуска

персоналът да

няма имунитет

Като друг пропуск по отношение на РЗИ отчитам отказа от доказаната в годините практика да се прави ежегодно на случаен принцип изследване на около 300 деца, за да се види дали имат антитела към заболяванията, за които би трябвало да са защитени. Не само за морбили, рубеола, заушка, особено важно е да се знае статусът и по отношение на дифтерия. Антитела за дифтерия са гаранция, че са ваксинирани и срещу детски паралич, тетанус и хепатит В. Най-опасните ваксинопредотвратими заболявания за децата несъмнено са дифтерията и детският паралич – болести с висока смъртност и тежко инвалидизиране.

На трето място – хората не се вслушват в предупрежденията, че най-малките деца в доимунизационните 12 месеца са особено уязвими – нямат имунитет срещу тази най-заразна от заразните детски болести. Последните 3 случая - от текущата седмица, отново са на съвсем малки деца. Те безусловно са били в контакт с болен. За пореден път напомням, че децата в доимунизационна възраст не трябва да контактуват с много хора по време на епидемиологични вздривове и особено с болни, както и да не ги водят в държави, в които има широко разпространение на морбили. А родителите да не се поддават на ненаучни твърдения за ефекта от ваксините. Често се спекулира не може ли първата имунизация за морбили, заушка и рубеола да се изтегли по-рано, на 10 месеца. Имунната система на тази възраст обаче е незряла и не може да изгради качествена защита.

Част от ангажимента на РЗИ в политиката срещу заразните и особено опасни болести е да поддържат квалифицирани кадри и възможности за диагностициране. Вярно, че сме намалели докъм 7 милиона, но не може цяла България да разчита само на референтната лаборатория на НЦЗПБ. Вече има тежък недостиг на лекари, млади специалисти изобщо не влизат в системата заради особено ниското заплащане в областта на епидемиологията.

- Започването на учебната година вероятно ще е една от проверките дали епидемията затихва?

- Със сигурност. Но фактът, че случаите са само 1150, говори за преминаваща епидемия, че се работи за спирането й. В област Монтана, където от известно време има по 3 случая на седмица, трябва да се усилят мерките. Ликвидирана е епидемията в област Благоевград, откъдето тръгнаха случаите, така е и в област Кюстендил, пред ликвидиране са в област Пазарджик. В София-област има само единични болни. Ако обаче не се поддържа работеща система за обществено здраве, която гарантира осъществяването и контрола на имунизационната политика, може да имаме големи проблеми. И не само с това заболяване.

Надяваме се, че по предложение на експертния съвет по морбили ще бъде проведена имунизация на застрашените контингенти още в ранната есен. Не само преди започването на учебната година, а и преди развалянето на времето, защото със застудяването и по-дългия престой в затворени помещения расте рискът от заразяване – морбили е въздушно-капкова инфекция.

- Вирусните менингити и енцефалити са повече от миналата година, ясно ли каква е причината?

- До момента са 132 случая срещу 85 миналата година – около 40% повече, главно неуточнени. В референтната лаборатория по ентеровируси обаче

доказахме при

деца вариант на

ентеровирусна

инфекция

– ехо-13

Тя е с подчертана склонност да засяга мозъка с енцефалит. Слава богу, след преболедуването не остават трайни последици.

С инфекции на централната нервна система протичат и други летни заболявания. Още от ранната пролет предупреждавам за възможен проблем със западнонилската треска. Започна се. До август миналата година имаше 1 регистриран случай, сега са вече 5, като само 1 от болните е заразен извън България – в Кипър. В страната са се заразили мъж и жена от Монтана, дете от Бургас и 40-годишен софиянец.

При всички изпратени материали – ликвор, кръв, на хора с мозъчни възпаления търсим вируса. Обръщам внимание и на лекарите да мислят в тази посока. 

- Жегата и сушата през последния месец спряха ли кърлежовите инфекции?

- Въпреки че влажното начало на лятото увеличи 4 пъти популациите на кърлежи и ухапаните бяха 3 пъти повече от миналата година, по-малко хора се разболяха от кърлежовопреносими инфекции. Отдавам го на повишената информираност на лекарите и на самите граждани да се предписва еднократно 2 таблетки доксациклин за възрастните и също за един прием макролиден антибиотик за дете след ухапване. От няколко години се смята за ефективна профилактика – инфекционистите в САЩ доказаха, че намалява 10,2 пъти риска от заболяване. Блазня се да смятам, че с широкото разгласяване на възможността за намаляване на опасността НЦЗПБ има принос за 40% по-малко случаи на марсилска треска и лаймска болест това лято.