Плюс 1 градус = минус 107 000 бебета

Промените в климата са обвинявани в какво ли не напоследък. Никой обаче още не се сетил да ги обяви за противозачатъчни.

Горещото време снижава "коитусната честота", обяви доклад на Бюрото за икономически изследвания на САЩ. Тримата му автори са съпоставили данните за фертилността и за средните температури в Америка за последните 80 години. Установили, че щом стане по-топло от 26 градуса, има спад на ражданията в следващите 10 месеца. Бъдещите родители обаче не наваксват изоставането в хладните месеци след това.

Един единствен "горещ ден" (кавичките са и в доклада) води до поне 0,4% спад в раждаемостта 9 месеца по-късно. За САЩ това означава 1165 бебета по-малко. След това се наваксват едва до 32% от този брой.

Тримата учени правят три важни обобщения:

1. Спадът в раждаемостта при топли вълни не се компенсира напълно след това.

Летата стават все по-горещи, а в развитите страни раждаемостта и без това спада стабилно. В крайна сметка ще настъпи хаос в икономиката, тъй като твърде малко работещи ще плащат за прекалено много пенсионери.

Китай вече осъзна какво предстои и в края на 2014 г. отмени провежданата десетилетия наред програма за ограничаване на раждаемостта под наслов "1 семейство - 1 дете". Той вече позволява семействата да имат по 2 деца и само за 2015 г. това се равнява на 2 милиона бебета.

2. Повече есенни зачевания водят до повече летни раждания.

Но родените през лятото деца са с по-крехко здраве "по все още неустановени причини", пишат авторите. "Едно от обясненията за това са жегите през третия триместър на бременността."

3. Климатиците май са афродизиак.

Разликата идва при контрол на климата вкъщи. Според изследователите употребата на все повече климатици за разхлаждане през лятото ще помогне да се компенсират донякъде щетите от намалялата фертилност в САЩ от 70-те години на ХХ век насам.

Заглавието на доклада е: "Може би другия месец?", а подзаглавието "Температурни шокове, промени в климата и динамика на раждаемостта".

В документа се казва, че без намаляване на вредните газове може да се стигне до кошмарни сценарии. Според един от тях между 2070 и 2099 г. в САЩ ще има 95 дни годишно с температура над 26 градуса, а през периода 1990-2012 г. е имало 31 такива дни. В резултат раждаемостта ще спада с 2,6% и годишно ще се раждат по 107 000 бебета по-малко.