Според изследване всяка четвърта жена страда от хранителна зависимост. Цифрите са шокиращи, но не става дума само за тежките булимия и анорексия, а за хранителни навици, които специалистите определят като нов тип разстройства.

Отдавна е доказана връзката на хранителните разстройства с психични проблеми. В повечето случаи различните злоупотреби с хранителни продукти са израз на някакви вътрешни неразрешени проблеми или натрупано напрежение. Някои специалисти дори се опитват да лекуват булимията например с препарати, които се прилагат на пациенти в абстиненция от хероин, и резултатите са положителни.

Разбира се, не всичко е само на ниво психика. В голям брой случаи злоупотребата с храна може да е свързана с нарушения на центъра в мозъка, отговарящ за огладняването и ситостта, проблеми с чувствителността на стомаха, както и хормонален дисбаланс. Затова преди да се обяви някой, че има психична зависимост от храната, е добре да се изключат другите възможности.

Най-важното обаче преди всичко е да разпознаете, че имате проблем. Анорексията и булимията наистина са сериозни здравословни заболявания, но не е нужно да стигате дотам, за да ви светне лампичката, че нещо не е наред. Оказва се, че повечето от нас страдат от хранителни разстройства, без дори да го осъзнават.

Хиперфагия

Някои я наричат “булимия без повръщане”. Хиперфагията е преяждане, провокирано от стрес и емоционални проблеми. Може да бъде инцидентна или системна. Много жени се разпознават като страдащи от хиперфагия, но само няколко дни месечно - най-често преди и по време на цикъл. В тези дни те поглъщат необичайно големи количества храна и продължават да изпитват глад. Ако хиперфагията е само инцидентна, тя едва ли може да доведе до свръхтегло или здравословни проблеми, но крие сериозни рискове, когато се превърне в системна, което става неусетно.

Целия текст четете тук