Изследване показва, че някои от тях са полезни – пазят от рак

Лятото е труден сезон за хора, склонни към хранителна и поленова алергия. В менюто се включват много плодове, особено екзотични, пазарът изкушава с ягоди. Растенията активно произвеждат цветен прашец. Всичко това може да предизвика алергична реакция.

По данни на Световната здравна организация 2,5% от световното население е алергично към храни. Децата са особено податливи – симптоми се появяват при 17,5 процента от тях. У подрастващите, страдащи от атопичен дерматит, познат като екзема, случаите на алергия са над 30 на сто, пише руският сайт “Газета.ру”.

Симптомите

варират от

парене в устната

кухина и отоци

до дерматит,

повръщане и диария.

Начин да се избегнат алергичните реакции е отказът от алергенни продукти. За лечение на симптомите се предписват антихистаминови препарати.

Кърменето до 4-6

месеца намалява

риска от алергии

при бебетата, но майката трябва да се храни пълноценно и разнообразно. Затова не е нужно да избягва предизвикващи алергия храни, освен ако самата тя не страда от нея, съветват лекарите.

Най-опасната алергична реакция е анафилактичният шок, който може да причини смърт от задушаване. При него контактът с алергени и особено ужилването от насекомо причинява бърза и рязка реакция на организма, дишането се затруднява, защото се появява оток на ларинкса. При тежки случаи докторите прилагат медикамента епинефрин.

За разлика от алергичния ринит анафилаксията е опасна за живота. Но въпреки редовните съобщения за починали от хранителна алергия вероятността да умреш от нея е 10 пъти по-малка от тази да загинеш в друг инцидент, изчислиха британски специалисти.

“Не подценяваме проблемите на такива пациенти, те трябва да продължават с предпазните мерки и лечението. Но искаме да ги успокоим, че

хранителната

алергия не носи

толкова голям

риск от смърт”,

казва ръководителят на изследването д-р Робърт Бойл от лондонския “Импириъл колидж”.

Друга лятна алергия е полинозата или сенната хрема, при която растителните полени и спори предизвикват реакции като хрема, възпаление и сълзене на очите, кашлица, дерматит. Заболяването е открито в началото на XIX век. Днес то се проявява у 15-35 % от алергичните хора в зависимост от района, където живеят. Тази статистика е занижена, тъй като далеч не всички алергици се обръщат към доктор, а се лекуват сами.

Алергията мъчи до късна есен, а през пролетта “в играта влизат” брезата, елшата и други рано цъфтящи дървета. Следват ръж, овес, пшеница, а

от края на юли

до септември

цъфтят плевели

Разнесен от вятъра, поленът полепва по пуха от тополите и достига до дихателните пътища.  СНИМКИ: ПИКСАБЕЙ

СНИМКИ: ПИКСАБЕЙ

За да разберете какви именно растения ви разболяват, трябва да си направите изследване на антителата или тест. У повечето пациенти през рисковите сезони се появява кръстосана алергия. Страдащите от непоносимост към брезов полен могат да развият алергия към моркови, лешници, ябълки, праскови. За други

опасни храни

се оказват

цитрусите,

медът,

слънчогледът

Особено податливи на полиноза са страдащите от други алергии, хората със слаб имунитет, живеещите и работещите в лоши екологични условия. Освен антихистаминовите лекарства състоянието си те могат да облекчат с редовни душове, миене и проветряване на дома, избягване на разходки по време на суша, почивка край водоеми и с минимално наличие на алергени.

Препоръчва се използване на респиратори, филтри за носа и целулозен спрей, действащ като бариера пред носната лигавица.

Алергиите впрочем имат и добра страна – изследвания на националния раков институт на САЩ установиха, че полинозата намалява с една трета риска от рак на гърлото, хранопровода, шийката на матката. Извода си те правят, изследвайки в периода 1992-2013 г. 1,7 млн. души. Оказва се и че

и астмата

е полезна –

смъква значително опасността от рак на черния дроб.

Все още не е ясно защо именно тези видове алергии пазят от определени карциноми. Изследователите предполагат, че може да е свързано с особеностите на действие на имунната система, която в периода на полените застава в “бойна готовност” и сканира организма за възможна опасност. Вероятно е тя да унищожава раковите клетки още преди да успеят да се разпространят.