Проф. Ханс Хенкес - неврорентгенолог в топ 3 на най-добрите в света, пристига в София на 15 август. Заедно с единствения у нас сертифициран неврорентгенолог доц. Станимир Сираков от УМБАЛ “Св. Иван Рилски” ще извърши две сложни операции на български пациенти с гигантски мозъчни аневризми.

Случаите, които проф. Хeнкес и доц. Сираков ще се трябва да разрешат, са толкова сложни, че ако не беше потърсено такова решение, тези болни трябваше да бъдат изпратени за лечение в чужбина, обясниха от лечебното заведение. А това би стрували на страната ни 350 000 лв. повече и то само за единия пациент.

Първият пациент е с гигантска фузиформена аневризма на базиларната артерия (вретеновидно разширение по цялото протежение на съда), която крие голям риск от усложнения по време на интервенцията. Според проф. Хенкес, който няколко пъти е консултирал пациента, рискът той да загине по време на операцията е 30%. Ако не бъдат предприети действия обаче, вероятността болният да умре до година е 60%. При втората пациентка рисковете са сведени до 6-8%, но операцията също е много сложна.  Доц. Станимир Сираков

Доц. Станимир Сираков

Двете аневризми ще бъдат третирани ендоваскуларно, през артерия на крака. Чрез специални катетри, под рентгенов контрол, се разширяват стесненията на съдовете и в тях се поставя стент. Ако стандартно големите аневризми се третират с един стент, но тук се планират между 10 и 12. Целта е да бъдат поставени така, че да се застъпват една друга и напрактика да се изгради нов съд в центъра на фузиформената аневризма и съответно пациентът да бъде извън опасност за живота.

Мозъчната аневризма е балоноподобно разширение на някоя от артериите в мозъка. Най-често се открива, когато се спука, причинявайки кръвоизлив в мозъка. Това води до хеморагичен инсулт, мозъчни увреждания и смърт. Най-често се открива сред хора между 30 и 60 г. По-голям е рискът при жените, като съотношението е 3:2,1 спрямо мъжете. При нетретиране половината от пациентите умират, а другата - остават инвалиди.

В България годишно се откриват около 250-300 аневризми. От началото на 2019 г. в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ случаите са над 150. Само 2 от тях са били оперирани, останалите са третирани ендоваскуларно, каквато е и световната тенденция.