Етеричните масла са използвани преди хиляди години за разтривки, пречистване и освежаване на въздуха, против насекоми. Масажирането с тях действа лечебно, намалява стреса, помага ни да се отпуснем, действа добре при раздразнение и безсъние, както и срещу импотентност при мъжете.

За истинското лечение с благоуханията се използват висококонцентрирани етерични масла, извлечени от целебни растения, които се получават чрез дестилация или студено пресоване на части от растенията. Истинските етерични масла се изпаряват във въздуха, не се разтарят във вода, а в мазнина или алкохол. За да запазите благоуханието им по кожата, трябва да ги съчетаете с масажни базови масла - бадемово, маслиново, кокосово, палмово.

Как действат благоуханните есенции

- Маслото от джинджифил има силно загряващо действие и затова не бива да се нанася върху чувствителна кожа, тъй като може да причини раздразнение.

- Бергамонт - стимулира циркулацията на кръвта. Използва се и при лечение на екземи, дерматити, акне. Има силни антисептични свойства и тонизиращ ефект. Повлиява добре при депресии, тревожност, преумора и апатия.

за останалите четете тук