Продължителността на живота им се е увеличила 2 пъти повече от общата за България

Най-възрастната ни пациентка е на 101 г., в същата група е и друга софиянка, но столетниците и дълголетниците с диабет вече изобщо не са прецедент. Тези хора, които виждаме регулярно, са в отлично за годините си състояние и се чувстват не по-зле от връстниците си без диабет. Това съобщи за “24 часа” проф. Цветалина Танкова, ръководител на Катедрата по ендокринология в МУ - София, и завеждащ на Клиничния център по ендокринология и геронтология. Лечебната структура е избрана за Център за върхови постижения в областта на грижите за захарен диабет и за Център за обучение по захарен диабет на Международната диабетна федерация за периода 2018 – 2019 г.

Обяснението на феномена диабетик столетник е комбинация от добър контрол на кръвната захар и добър генетичен профил, който балансира с протективни гени предразположението за развитие на диабет. Това са хора над 90 г. с отговорно отношение към здравето си - живеят активно, поддържат физическа годност, хранят се балансирано и не се изолират, каза проф. Танкова.

Доскоро диагнозата диабет беше криптирано известие за по-ранна раздяла с живота и ограничения до самия му край. Лавинообразното увеличаване на случаите в цял свят – удвоени за кратко време до началото на новото хилядолетие, натисна алармата и медицината отговори с ускорено разработване на стратегии и терапии. Науката промени и философията на отношението си към проблема – диабетът се възприема по-скоро като състояние. При това обратимо в идеалния случай.

Резултатът е толкова добър, че изглежда парадоксален. За периода 2012 – 2015 г. продължителността на живота на хората с диабет в България се е увеличила с 12 месеца, а на останалото население – с два пъти по-малко време, т.е. с 6 месеца. Товаа показва проучване, представено от проф. Генка Петрова, дфн, ръководител на Катедрата по организация и икономика на фармацията във Фармацевтичния факултет на МУ - София. На конференция за диабета тя изтъкна, че в България са достъпни всички модерни терапии с комбинирано действие върху намаляването на кръвната захар и за овладяване на съпътстващите сърдечносъдови и метааболитни рискове. Разходите за тях са много по-малки, отколкото лечението “на парче”.