Смъртоносни гъбички може да застрашат скоро света благодарение на изменението на климата, твърди нов доклад на екип от университета “Джон Хопкинс” в Балтимор.

Като цяло хората са устойчиви на гъбични инфекции, защото тези организми не процъфтяват особено в топлина. Но с увеличаване на градусите навсякъде на планетата толерантността на гъбичките към по-високи температури расте и ги прави по-способни да заразяват хората.

Изследователите посочват като предвестник на драмата нововъзникващ гъбичен патоген - кандида аурис. Появява се за първи път при хората през 2009 г., като от генетично различни щамове боледуват хора на 3 континента.

Гъбичките от този вид по-лесно се адаптират към по-високи температури, обяснава пред mBio водещият изследовател д-р Артуро Касадевал. Екипът му допуска, че пътят на новите патогени до хората минава през птиците.

От 2016 г.в САЩ са регистрирани 685 потвърдени случая и 30 са приети за вероятни. Повече от 30% от хората с инвазивните кандида аурис инфекции умират според американските центрове за контрол и превенция на заболяванията. Били основно хора в селски райони и резистентни към базови антимикотици.