Деветима мъже подмладени с по 2 г. в медицински експеримент

Възможно ли е да оставаме вечно млади? Според учени от биотехнологичната компания “Интервен Имюн” – да.

Шефът на фирмата Грегъри Фахи съобщи, че негов екип е успял да върне биологичната възраст на 9-има мъже с малко над 2 години. Резултатите от проучването на компанията си той представи на антиейджинг конференция в Ню Йорк преди седмица.

Всъщност в проучването целта не е била хората да бъдат подмладявани, а да са здрави и в напреднала възраст. Лекари

успели да регенерират дейността на тимуса

на деветимата участници в експеримента. Тимусът е ендокринна жлеза, съставена от два дяла. Те са разположени симетрично от двете страни на трахеята, зад гръдната кост и пред сърцето.

В тимуса Т-лимфоцитите се специализират да разпознават нормалните работещи клетки на организма и да унищожават непотребните и патологично изменените (ракови, увредени от отрови, вируси, радиация и др. клетки).

Т-лимфоцитите са видоизменени обособени лимфоцити (т.нар. тимоцити). Промяната им се извършва в тимуса, оттам идва и понятието Т-лимфоцити.

Филмът “Младост” третира темата за вечния копнеж към младостта.
Филмът “Младост” третира темата за вечния копнеж към младостта.
В тимуса може да бъде изолирано веществото тимусин в различните му форми (Thymosin alpha 1, Thymosin beta 4). Тези хормони могат да се създават и по естествен, и по изкуствен начин и могат да се ползват като медикаменти.

Тимусът се развива и започва да функционира още преди раждането. Достига максимални размери през пубертета. След това започва да инволюира и

след 40-годишна възраст 90% от функционалната

му тъкан се заменя с мастна

Учените успели да възвърнат дееспособността на жлезата, като в продължение на 12 месеца давали на 9-има мъже на възраст 50-60 г. хормона на растежа hGH. За да ограничат страничните ефекти от него, предписвали и хормоналната субстанция DHEA, както и лекарството срещу диабет метформин. 

След 12 месеца на ядрено-магнитен резонанс (ЯРМ) тимусната жлеза изглеждала регенерирана, кръвните стойности за инфекции намалели, а съставът на имунните клетки се изравнил с този на младежки организъм. При изчисление на биологичната възраст учените установили, че има подмладяване.

Биологичната възраст се

различава от хронологичната

и зависи както от стила на живот, така и от генетични фактори. Метод за нейното изчисление бе развит наскоро от генетика Стив Хорват, който също участва в проучването на “Интервен Имюн”. Той определя биологичната възраст на базата на молекулярни изменения в ДНК.

С този метод Хорват може да изчисли каква е вероятността с възрастта човек да се разболее от т.нар. старчески болести като деменция или рак. Участниците в експеримента показали обаче подмладяване – средно по две години и половина.

Новината би могла да е световна сензация, но учените подхождат предпазливо. Резултатите им са предварителни. Още не е направена публикация в научно списание с тях, тоест не са били анализирани с критичното око на други учени.

Проблем е и че участниците в опитите са само девет, и това все мъже. Не е имало други групи, нито хора в контролна група с прилагане на плацебо.

А и “Интервен Имюн” има огромен икономически интерес в твърденията си.

Според анализатори, ако фирмата започне да предлага подмладяване, стойността ѝ на борсата ще достигне 100 милиарда долара. За да стане това обаче,

е нужно стотици групи да докажат ефекта в подобен опит

с манипулации на тимуса, при това тези експерименти трябва да се извършат от независими от “Интервен Имюн” екипи.

Трябва да се проучи и колко дълго се задържа евентуалният ефект, след като се спре терапията, дали подмладяването е само в ДНК, или се усеща и реално, тоест дали наистина хората ще удължат живота си и ще го прекарват млади и здрави. Страничните ефекти от терапията могат ли да бъдат потискани, или накрая ще унищожат всички предимства?

Хормонът на растежа hGH има много сложни странични действия, които все още не са разгадани напълно. Предполага се, че може да отключва дори рак, ако се прилага върху здрави възрастни.