Деветима мъже подмладени с по 2 г. в медицински експеримент

Възможно ли е да оставаме вечно млади? Според учени от биотехнологичната компания “Интервен Имюн” – да.

Шефът на фирмата Грегъри Фахи съобщи, че негов екип е успял да върне биологичната възраст на 9-има мъже с малко над 2 години. Резултатите от проучването на компанията си той представи на антиейджинг конференция в Ню Йорк преди седмица.

Всъщност в проучването целта не е била хората да бъдат подмладявани, а да са здрави и в напреднала възраст. Лекари

успели да регенерират дейността на тимуса

на деветимата участници в експеримента. Тимусът е ендокринна жлеза, съставена от два дяла. Те са разположени симетрично от двете страни на трахеята, зад гръдната кост и пред сърцето.

В тимуса Т-лимфоцитите се специализират да разпознават нормалните работещи клетки на организма и да унищожават непотребните и патологично изменените (ракови, увредени от отрови, вируси, радиация и др. клетки).

Т-лимфоцитите са видоизменени обособени лимфоцити (т.нар. тимоцити). Промяната им се извършва в тимуса, оттам идва и понятието Т-лимфоцити.

В тимуса може да бъде изолирано веществото тимусин в различните му форми (Thymosin alpha 1, Thymosin beta 4). Тези хормони могат да се създават и по естествен, и по изкуствен начин и могат да се ползват като медикаменти.

Тимусът се развива и започва да функционира още преди раждането. Достига максимални размери през пубертета. След това започва да инволюира и

след 40-годишна възраст 90% от функционалната

му тъкан се заменя с мастна

Учените успели да възвърнат дееспособността на жлезата, като в продължение на 12 месеца давали на 9-има мъже на възраст 50-60 г. хормона на растежа hGH. За да ограничат страничните ефекти от него, предписвали и хормоналната субстанция DHEA, както и лекарството срещу диабет метформин. 

След 12 месеца на ядрено-магнитен резонанс (ЯРМ) тимусната жлеза изглеждала регенерирана, кръвните стойности за инфекции намалели, а съставът на имунните клетки се изравнил с този на младежки организъм. При изчисление на биологичната възраст учените установили, че има подмладяване.

Биологичната възраст се

различава от хронологичната

и зависи както от стила на живот, така и от генетични фактори. Метод за нейното изчисление бе развит наскоро от генетика Стив Хорват, който също участва в проучването на “Интервен Имюн”. Той определя биологичната възраст на базата на молекулярни изменения в ДНК.

С този метод Хорват може да изчисли каква е вероятността с възрастта човек да се разболее от т.нар. старчески болести като деменция или рак. Участниците в експеримента показали обаче подмладяване – средно по две години и половина.

Новината би могла да е световна сензация, но учените подхождат предпазливо. Резултатите им са предварителни. Още не е направена публикация в научно списание с тях, тоест не са били анализирани с критичното око на други учени.

Проблем е и че участниците в опитите са само девет, и това все мъже. Не е имало други групи, нито хора в контролна група с прилагане на плацебо.

А и “Интервен Имюн” има огромен икономически интерес в твърденията си.

Според анализатори, ако фирмата започне да предлага подмладяване, стойността ѝ на борсата ще достигне 100 милиарда долара. За да стане това обаче,

е нужно стотици групи да докажат ефекта в подобен опит

с манипулации на тимуса, при това тези експерименти трябва да се извършат от независими от “Интервен Имюн” екипи.

Трябва да се проучи и колко дълго се задържа евентуалният ефект, след като се спре терапията, дали подмладяването е само в ДНК, или се усеща и реално, тоест дали наистина хората ще удължат живота си и ще го прекарват млади и здрави. Страничните ефекти от терапията могат ли да бъдат потискани, или накрая ще унищожат всички предимства?

Хормонът на растежа hGH има много сложни странични действия, които все още не са разгадани напълно. Предполага се, че може да отключва дори рак, ако се прилага върху здрави възрастни.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Отучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

Ако спрете да пушите, здравето се подобрява по график

Без значение колко дълго е пушил - 30 дни или 30 години, организмът на пушача може да се освободи от...

ПОСЛЕДНО ОТ

На оживените дебати в парламента между новозеландските депутати за цените на горивата тази седмица председателят Тревър Малард призова към ред, докато хранеше с биберон бебето Тутанекай. Навършилият шест седмици син на депутатката лейбъристка Тамати Кофи и съпруга й е роден от сурогатна майка миналия месец.

Здравословното хранене, редовните тренировки и пиенето на много вода са полезни за вас, независимо дали сте бременна, или не. Има няколко навика, които си струва да развиете през тези 9 месеца, за да се появи на бял свят едно здраво детенце. Плувайте Колкото повече расте коремът ви, толкова по-трудно ще ви бъде да тренирате.

Носих те в своето тяло девет месеца. Вечер спяхме заедно и те усещах под гърдите си. Ти беше там и помръдваше лекичко, за да ми напомниш, че още едно сърчице тупти в мен. Очаквах те с трепетно вълнение. Чаках момента, в който ще целувам мънички ръчички и крачета. Понякога плачех, защото се страхувах дали ще се справя в това да бъдa добра майка.

Излекуването с чигонг е бързо и трайно за вярващите в тялото си

През 2012 г. известният китайски майстор Юан Тзе прави малка революция в чигонг, като създава Юан...

Как лекува чигонг

Как лекува чигонг Неувяхващата си слава чигонг безспорно дължи на факта, че упражненията лекуват....

Чигонг настига йога по популярност в света

Днес е Световният ден на китайската лечебна практика, обявен от СЗО Преди 20-30 години малцина по...

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Съкратеното следствие не трябва да се премахва, тъй като заради него съдебният процес приключва по-бързо, е позицията пък на бившия висш прокурор и настоящ член на ВСС Даниела Машева Разумно е съкратеното съдебно следствие да отпадне при особено тежките случаи, заяви вчера зам. правосъдният министър проф

ЦСКА изпрати писмо до спортния министър Красен Кралев: "ПФК ЦСКА София ЕАД иска да изрази своето безпокойство и да Ви сезира за някои процеси, касаещи бъдещите ни планове да притежаваме нов и модерен стадион. Клубът ни е на мнение, че съоръжението в този си настоящ вид не може да продължава да функционира

За първи път 60% от хората ще трябва да доплащат Поскъпването на топлинната енергия с 16% и по-дългият и по-студен отоплителен сезон вдигнаха сметките за парно тази година в София средно с почти 30%. Това отчете топлинният счетоводител “Техем” в четвъртък, давайки данни за потребителите. Столичани са използвали отопление с 6 дни повече тази