Агенцията за безопасност на храните отговаря: Няма опасност за здравето на хората, ако консумират свинското месо и продукти с вложено свинско месо, добити от свине, заразени с вируса на африканска чума по свинете. 

Обаче има принципно правило за свинското: срещу тении, трихинели, токсоплазми печеното да е достигнало 71-77 градуса вътре.

Няма опасност за здравето на хората, ако консумират свинското месо и продукти с вложено свинско месо, добити от свине, заразени с вируса на африканска чума по свинете (АЧС). Месни продукти, включително луканки и сурово-сушени колбаси не представляват риск за здравето на хората.

Месо и месни продукти с вируса на АЧС, които не са преминали термична преработка, могат обаче да разпространят заболяването сред възприемчивите животни. Всички мерки, които Българската агенция за безопасност на храните налага, са във връзка с предотвратяване и ограничаване на разпространение на заболяването. В тази връзка термичната кулинарна обработка на месото като пържене, печене или задушаване служи за прекъсване на веригата за вероятното разпространяване на заболяването.

Това отговори Българската агенция за безопасност на храните на въпросите на в. “24 часа”, свързани с колебанията на гражданите дали свинското месо е безусловно годно за консумация, дори да е добито от свине, които са били съмнителни за заболяването, или дори има данни, че са били заразени с вируса.

Въпреки че някои религии като исляма и юдаизма не допускат яденето на свинско, то е най-често консумираното червено месо в световен мащаб. Това го прави и най-проучваната месна храна за рискове от пренос на заболявания към човека и създаване на правила за кулинарна обработка.

Адекватно приготвеното свинско може да бъде полезна част от здравословното хранене. То е източник на висококачествен белтък, ефективен за растежа и поддържането на мускулната маса, дава на организма важното кръвотворно отлично усвоимо т.нар. хемово желязо.

Популярна хипотеза свързва холестерола и съдържанието на наситени мазнини в месото с повишен риск от сърдечни заболявания. Въпреки това холестеролът в храната има малък или никакъв ефект върху нивата на холестерола при в повечето хора (без фамилно предразположение за свръхпроизводство на холостерол) и много учени не го считат за здравословен проблем. Те смятат, че умерената консумация на постно свинско месо като част от здравословното хранене е малко вероятно да повиши риска от сърдечни заболявания. По-тревожно е, че контролирани проучвания отбелязват връзка между риска от червено месо и рака на дебелото черво особено за месо, приготвено при висока температура или вложено в колбаси с нитрити. Това е причината гастроентеролозите да призовават за ограничаване на свинското наред с меса от групата и на колбасите.

По отношение на готвенето на свинското специалистите по хранене препоръчват да се избягва консумацията на сурово или недостатъчно термично обработено месо. Рискът е в него да са останали живи ларви на тении, кръгли червеи, които причиняват трихинелоза, причинителите на токсоплазмозата и др.

У нас не е разпространена практика, но използването на термометър при готвенето на месо създава повече увереност, че се гарантира безопасност - особено за все още неопитни в кухнята. Температурата се мери във вътрешността на приготвяното цяло парче печено. Според най-презастраховащите препоръки топлината там трябва да е 77 градуса.

При варене на парчета практически ориентир е да са добили равномерен цвят на сготвено отвън и в сърцевината.