С годините тръгва тенденция долната стойност на кръвното налягане да намалява, горната – да се вдига, казва д-р Арман Постаджиян. Той е професор по кардиология към Медицинския университет – София, началник на отделение по кардиология в болницата “Света Анна”. Председател е на Българската лига по хипертония, а през 2016-2018 г. - председател на Дружеството на кардиолозите в България.

 - Проф. Постаджиян, защо кардиолозите в България и в САЩ сочат различна граница на високото кръвно?

- Вероятно визирате едно наистина голямо проучване в САЩ, което използва техника на измерване на артериалното налягане, която е по-слабо прилагана в Европа – измерване в отсъствие на медицински специалист, но в обособена стая в болницата. Това, което в Америка се приема за норма и съответно за дефиниция на хипертонията – 130/80, отговаря до голяма степен на това, което казваме в Европа: 140/90, измерено от лекар. Двете методики имат разлика около 10.

- Как се обяснява тя?

.- Винаги когато присъства медицински специалист, човек реагира и това води до по-високи стойности на регистрираното налягане. Но извън тези методични аспекти изводите са прости: стойности над 140/90 са хипертония за всички над 18 г. с изключение на хората над 80 г., при които горното налягане трябва да е над 160.

От миналия септември имаме нови правила към какви стойности трябва да се стремим да намалим артериалното налягане на хората с хипертония. Масовата ни цел е да бъде под 140/90 и след това, ако терапията е толерирана,  може да се прицелваме в 130/80. Хората просто трябва да запомнят, че при измерване от лекар нормалните стойности са до 140/90, а в домашни условия - с 5 по-ниски.

- Как се променя кръвното налягане с възрастта?

- Долното спада, а горното се вдига. Това отразява физиологичния феномен, че кръвоносните ни съдове стареят с нас. Кръвното на стар човек при равни други условия е различно от това на хората в активните години.

- На колко години човек е стар по новите стандарти?

- Над 80 г.  Промените в кръвното тогава са в резултат на загубена еластичност на съдовете и неизбежните атеросклеротични промени. Освен това има значение как се измерва кръвното. Ако при стар човек използваме стандартен маншет, той може да надцени налягането. И да стане причина да се интензифицира терапията му, а всъщност да няма нужда, тъй като реалното налягане е по-ниско.

Затова е специфично изискване да имаме измерени стойности в легнало и в седнало положение и да сме използвали адекватен маншет.

- Какъв трябва да е маншетът?

- Трябва е да обикаля 2,5 пъти ръката. Но важни са и други условия – да се мери кръвно след 5 минути почивка, ръката да е на нивото на сърцето и при опрян гръбнак.

- По кое време е най-добре да се мери?

- Артериалното налягане се променя с всеки цикъл на сърцето. Ако го измерваме интраартериално, ще видим различни стойности. Не е в това въпросът, трябва да бъдем прагматични. За домашно измерване достатъчни са 2 измервания – сутрин и вечер по едно време за известен период. Ако човек започва, да речем, от сега да следи показанията за 1 седмица, обичайно се пренебрегват показанията от първия ден и се вземат средните стойности от двукратните измервания сутрин и вечер през останалите 6 дни.

В норма е средната стойност под 135/85. Внимание се налага, когато стойностите са са повтарящо се високи, а не при единично измерване, което може да е ефект от стрес. Например шофиращ човек с добро съдово здраве може да вдигне кръвно с 50-70 в софийския трафик, където е почти сигурно, че някой ще го засече. Но здравият човек ще свали това повишаване за минути, докато хипертоникът ще го задържи часове.

- А хроничният стрес какъв ефект има?

- Във всекидневието всеки разбира различни неща под “стрес”. Освен това неговите маркери се измерват трудно, а когато едно нещо трудно се измерва, не може да се каже с точност как влияе върху някакъв параметър. Затова по-скоро има данни за влиянието на факторите за повишената тревожност като например ниските доходи, социалната изолация, преумората. Когато не са моментно състояние, а постоянно действащи и в съчетание с нездравословни модели на поведение, те стават фактор за хипертония и лошия й контрол.ijebdk rldkfl
07/19/2019 23:02:15

язък за професора арменец - много пъти се е е казвало ,че каквото и лекарство да дадеш то трябва да се дава 2 по 1 т средно - независимо от плазмената концетрация но според и придружаващите болести където се изисква някой път да се дава 1 път на ден но и с друго л-во което да се дава втори път . но принципът е 2 по 1 т само тогава ще има плавно подържане на кръвното и ефект от терапията с двоен или троен медикамент в 1 хапче . Това трябва да се затвърди и вече се прилага в Бургас

ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Отучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

Ако спрете да пушите, здравето се подобрява по график

Без значение колко дълго е пушил - 30 дни или 30 години, организмът на пушача може да се освободи от...

ПОСЛЕДНО ОТ

Гари и Валерия Липовецки са семейство и родители на 3 момчета, които правят красив проект, докато очакват появата на своята рожба. 90 милиона души са гледали клипа, в който Гари снима Валерия. Той показва трансформацията седмица по седмица, която причинява бременността на тялото ни. "Моята съпруга и аз посрещнахме на бял свят своя трети син.

Има толкова много чудесни и вълнуващи начини да съобщите на мъжа си, че ще става татко. Чуждестранна блогърка дава идея с креативна постъпка. Със сигурност всяка една жена си е представяла момента, в който съобщава на партньора си за своята бременност. Истината е, че когато моментът настъпи, нещата невинаги се стичат по план.

Робин Педерсън Бразил е фотограф и майка. Също така има очарователен домашен любимец - кучето Джак. Последният й проект е именно с негово участие, както и това на дъщеря й. В деня, в който се прибира с дъщеря си Равен у дома от болницата, Робин вижда с каква любов реагира кучето Джак. То се влюбва от пръв поглед в бебешкия мирис на новия член от

Излекуването с чигонг е бързо и трайно за вярващите в тялото си

През 2012 г. известният китайски майстор Юан Тзе прави малка революция в чигонг, като създава Юан...

Как лекува чигонг

Как лекува чигонг Неувяхващата си слава чигонг безспорно дължи на факта, че упражненията лекуват....

Чигонг настига йога по популярност в света

Днес е Световният ден на китайската лечебна практика, обявен от СЗО Преди 20-30 години малцина по...

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Сред застрашените са кафе, шоколад и френски коняк Kогато Андреа Пасанизи изкоренява семейните лозя в подножието на вулкана Етна, за да засади на тяхно място манго и авокадо, местните хора го смятат за луд. Тогава той е 17-годишен и начинанието му не вдъхва много доверие. Оттогава обаче са минали 18 г

Европейската столица на културата ще бъде домакин на едно от дългоочакваните музикални събития в страната - “Пловдив джаз фест”. Фестивалът ще бъде в края на октомври и началото на ноември и ще се състои от 6 основни концерта, събрани в три дни. Откриването му е на 31 октомври с ексцентричната вокалистка Мария Жоао и нейния музикален партньор -

Откритието дава нови насоки за лечение на психичното разстройство Обичате ли да разпускате с чаша вино след стресов ден? Вероятно да, а причината за това има и научно обяснение. То се крие в наличието на естествено химическо съединение - ресвератрол, което проявява антистресови ефекти, като блокира експресията на ензим