В проекта за нов здравен модел, представен от министъра Кирил Ананиев на 15 юли, липсват разчети, както и прогнози, оценка на риска, оценка на въздействието и др., обяви Българския лекарски съюз (БЛС). Моделът предвижда частни фондове да се конкурират с НЗОК, като всеки ще избира къде да бъдат внасяни 8-те процента здравна вноска.

Съюзът изразява безпокойство, тъй като се предвижда да се оперира със същите средства, с които системата разполага в момента, но те ще се разпределят между няколко платци. БЛС очакваше концепцията да надгради съществуващия модел, създавайки условия за реална конкуренция, се посочва в становището му.

Недопустимо е правото на пациента да избира кой да го лекува да бъде изместено от избора кой да финансира лечението му. Ако предложената концепция влезе в сила, основният пакет от медицински дейности трябва да бъде придружен с рамково договаряне за основни минимални цени, които да бъдат гарантирани на доставчиците на медицински услуги. Според модела цените ще се договарят между фондовете и болниците. Съюзът остро възразява срещу идеята лекарите да се договарят с много по-мощни от тях структури, каквито са фондовете.

Новият модел няма да реши проблемите с кадровия дефицит и неравномерното разпределение на здравни услуги в страната. Не се предлага решение и за големия брой неосигурени българи, изтъкват лекарите.

Да се въведе здравна информационна система и електронно досие на пациента, реално да се остойностят всички медицински дейности и труда на медиците, да се дефинират дейности в допълнителен пакет, плащан от фондовете, предлага БЛС.