24°C   София
 

Щадящите организма лапароскопски (безкръвни) операции намират все по-широко приложение в хирургията. Един от последните пикове на този метод е в лечението на черния дроб и панкреаса, където скоро това ще се превърне в златен стандарт.

“Времето на грандиозните чернодробни и панкреатични операции отмина. Бъдещето е в лапароскопската хирургия. Тя също има граници, но когато повечето операции са такива, лимитите намаляват”, казва проф. Никола Владов, началник на Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология на ВМА.

Сред често срещаните заболявания, които вече се лекуват по този начин, са жлъчно-каменна болест, хиатални хернии, тумори на черния дроб, панкреаса. А също на дебелото и правото черво, като този метод позволява да се съхрани ректумът за разлика от отворената операция.

“Дори рецидивни хернии, оперирани отворено, е възможно да се направят лапароскопски. Невинаги, разбира се, но в повечето случаи. Отделно нашите екипи в Клиниката по коремна хирургия, завеждана от доц. Ивелин Такоров, прилагат лапароскопия при отстраняване на ретроперитонеални тумори. (Това е зоната между поясните мускули и задната повърхност на коремната кухина. Там са бъбреците, уретерите, коремната аорта и много нерви, отговарящи за сетивната и двигателната функции на краката, малкия таз и половите органи - б.а.) Това са много авангардни подходи, които изцяло сменят философията на модерната медицина и са нейното бъдеще”, допъли проф. Владов. 

Тези техники се предават и на колеги от чужбина, предимно Хърватия и Босна, тъй като ВМА е единственият референтен център по чернодробно-панкреатична хирургия в Югоизточна Европа. От края на 2018 г. в болницата се правят 2-дневни обучения, на които се обясняват детайлите и особеностите на тази хирургия. Досега е имало 4 обучения, включително за български лекари.

За още по-успешното прилагане нови хирургични методи преди месец във ВМА бяха открити и ремонтирани и обновени две операционни зали на световно ниво. В тях могат да се ретранслират образи от операционната към различни места и най-вече в салоните за обучения и уъркшопи. Така се правят демонстрации на живо. Прощъпулникът на новата техника ще е наесен.

“Още през ноември ще има курс с живи демонстрации от двама световно признати специалисти - професорите Собран и Ким”, каза проф. Владов.

“Цялата апаратура в залите е подредена на стойки, които се местят спрямо различните операции. Това дава много големи възможности за нас да работим всякакъв вид хирургия - както лапароскопска, така и отворена, при това по най-модерен начин.”

Друго предимство на залите е, че имат специални покрития и метални панели, които се сменят изключително бързо и лесно и са антибактериални. Това позволява лесна реконструкция при нужда, и отделяне от средата с цел да се предпазват пациентите от инфекции, особено при присаждане на черен дроб. Болничните инфекции са проблем, с който се борят в цял свят.

“Така че тези две зали са абсолютно навременни и на място. С тях няма граници за нас”, каза проф. Владов. Той разкри пред “24 часа” “тайната сила”, която го подтиква: “В едната от новите зала има панел на връх Тодорка. Това символизира нашия стремеж към върховете в медицината”.  

Пример е и последната трансплантация, направена във ВМА. През април проф. Владов и екипът му извършиха за първи път рядка и за света трансплантация на черен дроб. При нея получател и донор на органа са с различна кръвна група.

“Трябваше по спешност да присаждаме, тъй като не знаехме дали ще се намери черен дроб за пациента ни. Той е с кръвна група А и му присадихме черен дроб с кръвна група 0. Все едно на пациент с група А да се прелее кръв с група 0. За голяма радост всичко мина без проблеми и пациентът отдавна си е вкъщи”, разказа проф. Владов.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Тревожни сигнали, които получаваме от бъбреците

Особен орган са бъбреците. Милиони хора по света страдат от някакъв проблем с тях, без да го...

Отучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

ПОСЛЕДНО ОТ

Времето, което детето ви прекарва пред екрана, невинаги се отразява зле на представянето му в училище. Преглед на 58 проучвания от 23 страни разкрива, че само времето, прекарано пред телевизора или в игра на компютърни игри, води до лоши оценки, пише CNN. Прекомерното гледане на телевизия се отразява лошо върху математическите и езиковите

Принуждавайки детето да пише красиво, забравяме, че калиграфията е специален вид изобразително изкуство. Не всеки има идеален почерк.  Няма доказателство, че лошият почерк влияе върху напредъка в училище. Грозното писане обаче може да доведе до неразбиране на текста от страна на учителя и съответно - по-слаба оценка.

До една годинка не се препоръчват цитрусовите плодове, както и консумацията на небелени кайсии и праскови, защото са алергени. Пюре от банани и ябълки Сварявате половин ябълка, изчистена от кората и семките и намачквате половин банан. Пасирате и добавяте 30 мл кърма или адаптирано мляко. Плодово пюре с ориз Измивате,

Излекуването с чигонг е бързо и трайно за вярващите в тялото си

През 2012 г. известният китайски майстор Юан Тзе прави малка революция в чигонг, като създава Юан...

Как лекува чигонг

Как лекува чигонг Неувяхващата си слава чигонг безспорно дължи на факта, че упражненията лекуват....

Чигонг настига йога по популярност в света

Днес е Световният ден на китайската лечебна практика, обявен от СЗО Преди 20-30 години малцина по...

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Министърът на финансите Владислав Горанов се срещна с новия управляващ директор и председател на Изпълнителния съвет на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева. Срещата се състоя по време на редовните годишни срещи на Съветите на управителите на Групата на Световната банка и на МВФ, които се провеждат в периода 18-20 октомври 2019 г

Програмата за кварталите е много важна, това е един от трите ни топприоритета заедно с борбата срещу мръсния въздух и с административната реформа. Това каза кметът на София и кандидат за следващия мандат Йорданка Фандъкова пред Нова телевизия. "Сега имаме възможност по-целенасочено да работим по малките улички

Доброволци са извадили девет бракониерски коша за раци от язовир "Ястребино" края Антоново. Акцията на екипа на Централната рибно-опазваща организация, клон Ястребино, е проведена през нощта, съобщи за БТА ръководителят им Шенол Хасанов. Проверката е била рутинна. В ръкава на водоема под село Трескавец са открити бракониерските кошове