27°C   София
 

Щадящите организма лапароскопски (безкръвни) операции намират все по-широко приложение в хирургията. Един от последните пикове на този метод е в лечението на черния дроб и панкреаса, където скоро това ще се превърне в златен стандарт.

“Времето на грандиозните чернодробни и панкреатични операции отмина. Бъдещето е в лапароскопската хирургия. Тя също има граници, но когато повечето операции са такива, лимитите намаляват”, казва проф. Никола Владов, началник на Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология на ВМА.

Сред често срещаните заболявания, които вече се лекуват по този начин, са жлъчно-каменна болест, хиатални хернии, тумори на черния дроб, панкреаса. А също на дебелото и правото черво, като този метод позволява да се съхрани ректумът за разлика от отворената операция.

“Дори рецидивни хернии, оперирани отворено, е възможно да се направят лапароскопски. Невинаги, разбира се, но в повечето случаи. Отделно нашите екипи в Клиниката по коремна хирургия, завеждана от доц. Ивелин Такоров, прилагат лапароскопия при отстраняване на ретроперитонеални тумори. (Това е зоната между поясните мускули и задната повърхност на коремната кухина. Там са бъбреците, уретерите, коремната аорта и много нерви, отговарящи за сетивната и двигателната функции на краката, малкия таз и половите органи - б.а.) Това са много авангардни подходи, които изцяло сменят философията на модерната медицина и са нейното бъдеще”, допъли проф. Владов. 

Тези техники се предават и на колеги от чужбина, предимно Хърватия и Босна, тъй като ВМА е единственият референтен център по чернодробно-панкреатична хирургия в Югоизточна Европа. От края на 2018 г. в болницата се правят 2-дневни обучения, на които се обясняват детайлите и особеностите на тази хирургия. Досега е имало 4 обучения, включително за български лекари.

За още по-успешното прилагане нови хирургични методи преди месец във ВМА бяха открити и ремонтирани и обновени две операционни зали на световно ниво. В тях могат да се ретранслират образи от операционната към различни места и най-вече в салоните за обучения и уъркшопи. Така се правят демонстрации на живо. Прощъпулникът на новата техника ще е наесен.

“Още през ноември ще има курс с живи демонстрации от двама световно признати специалисти - професорите Собран и Ким”, каза проф. Владов.

“Цялата апаратура в залите е подредена на стойки, които се местят спрямо различните операции. Това дава много големи възможности за нас да работим всякакъв вид хирургия - както лапароскопска, така и отворена, при това по най-модерен начин.”

Друго предимство на залите е, че имат специални покрития и метални панели, които се сменят изключително бързо и лесно и са антибактериални. Това позволява лесна реконструкция при нужда, и отделяне от средата с цел да се предпазват пациентите от инфекции, особено при присаждане на черен дроб. Болничните инфекции са проблем, с който се борят в цял свят.

“Така че тези две зали са абсолютно навременни и на място. С тях няма граници за нас”, каза проф. Владов. Той разкри пред “24 часа” “тайната сила”, която го подтиква: “В едната от новите зала има панел на връх Тодорка. Това символизира нашия стремеж към върховете в медицината”.  

Пример е и последната трансплантация, направена във ВМА. През април проф. Владов и екипът му извършиха за първи път рядка и за света трансплантация на черен дроб. При нея получател и донор на органа са с различна кръвна група.

“Трябваше по спешност да присаждаме, тъй като не знаехме дали ще се намери черен дроб за пациента ни. Той е с кръвна група А и му присадихме черен дроб с кръвна група 0. Все едно на пациент с група А да се прелее кръв с група 0. За голяма радост всичко мина без проблеми и пациентът отдавна си е вкъщи”, разказа проф. Владов.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Отучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

Ако спрете да пушите, здравето се подобрява по график

Без значение колко дълго е пушил - 30 дни или 30 години, организмът на пушача може да се освободи от...

ПОСЛЕДНО ОТ

Ядките са алерген, затова не е препоръчително да ги включвате в менюто си, докато кърмите. Фъстъци, орехи, бадеми - налага се да ги избягвате за известно време, за да не доведат алергична реакция при детето. Чесън Чесънът е имуностимулатор, но трябва да го избягвате, докато кърмите, защото силният и характерен аромат се предава на кърмата.

Необходими продукти: 3 ч.ч. почистена диня 1/2 ч.ч. вода 1/4 ч.ч. лимонов сок 1 ч.ч. захар 2 с.л. мед Начин на приготвяне: В съд загрейте водата, като добавите към нея захарта, лимоновия сок и меда. След като захарта се разтвори, свалете от котлона и оставете да се охлади. Почистената диня смелете в блендер и след това добавете към захарния сироп.

Да планирате следващия ден от предната вечер е нещото, което ще ви донесе неподозирано големи разултати. По този начин ще намалите стреса, защото всичко ще бъде организирано и подредено по график.  Закусвайте сутрин и не пипайте телефона си през първия един час след събуждане, за да дадете време на мозъка си да превключи в режим за работа.

Излекуването с чигонг е бързо и трайно за вярващите в тялото си

През 2012 г. известният китайски майстор Юан Тзе прави малка революция в чигонг, като създава Юан...

Как лекува чигонг

Как лекува чигонг Неувяхващата си слава чигонг безспорно дължи на факта, че упражненията лекуват....

Чигонг настига йога по популярност в света

Днес е Световният ден на китайската лечебна практика, обявен от СЗО Преди 20-30 години малцина по...

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Обискираха офиси на инженеринговата компания “Балкантел” ООД, която има договори за милиони с Министерството на отбраната и други държавни институции Специализираната прокуратура обискира офисите на фирма “Балкантел” в четвъртък заради корупция. Според съобщението на държавното обвинение се разследва престъпен сговор по повод на доставка на

Лимузини “Ауди А8” карат хората на Марешки  Разследван за данъци от ГЕРБ с нови 200 дка земя и близо 1 млн. спестявания Нова лодка Cranchi за 40 хил. лв. си е закупил бившият вънтрешен министър (1997 – 1999 г.) и съпруг на соцдепутатката и актриса Нона Йотова - Богомил Бонев. Но пък е продал същия модел за 100 хил. лв.

Проф. Генчо Начев отново е най-богатият лекар, става ясно от декларациите пред КПКОНПИ на директорите на болници. Шефът на “Св. Екатерина” е добавил нов имот към досегашните 15 и над 500-те декара гори - купил къща в Кумбре дел Сол, Испания, за 700 хил. лв. с пари от продадена земя в “Бояна”. Проф. Начев и съпругата му имат по влогове общо над 5,