Рисковите фактори: силно късогледство, физически усилия, травми, кръвно. Влияе и възрастта.

Внезапната поява на множество “плуващи” тъмни петънца, които сякаш се носят в зрителното ви поле и “светкавици” са много категорични подканяния да потърсите очен лекар. Това са най-характерните симптоми на започващо отлепване на ретината и бързата намеса на специалист може да помогне да запазите зрението си, предупреди офталмологът д-р Яни Здравков от Александровска болница.

Отлепването на ретината е инцидент, при който тънък слой тъкан (ретината) в задната част на окото се отделя от прилежащите му клетки и кръвоносните съдове, които го хранят. Колкото по-дълго деликатните светлочувствителни клетки и нервни влакна остават без кислород, толкова по-голям е рискът от трайна загуба на зрението в засегнатото око.

Опитът на очните лекари показва, че такива извънредни ситуации са малко по-чести през лятото. Причините са

по-голяма активност

на открито, свързана

с усилия и вдигане

на тежко, и

отпуските на лекари

в по-малки отделения, което пренасочва пациенти към университетски клиники.

Най-застрашена група са хората в по-късна активна и ранна пенсионна възраст, но никой не е застрахован.

С напредването на годините гелообразният материал, който изпълва вътрешността на окото, известен като стъкловидно тяло, може да промени плътността си и да благоприятства разслояването. С остаряването стъкловидното тяло постепенно се модифицира - от гъста, подобна на желатин маса до консистенция на яйчен белтък, слоят става по-тънък, по-подвижен и започва да “дърпа” ретината.

Значителен риск за отлепване има и при пациентите с екстремно късогледство, травми, очни увреждания операции и затегнати инфекции, както и предшестващи отлепвания на ретината. Смята се, че повече от 6 диоптъра са свързани с по-голям риск от разкъсване на ретината, вероятно защото късогледите очи са по-издължени и ретината се разтяга на по-тънък и съответно по-неустойчив слой в очната ябълка.

При диабетиците също е повишена вероятността за инцидента. В известна степен - и при високо кръвно.

Във всички тези случаи ретината е под напрежение, което може да стане причина за отделянето й от съседния слой. Обикновено инцидентът е резултат от комбинацията на няколко фактора едновременно.

При самото

отлепване на

ретината няма болка

и това поощрява надеждата на хората, че може да им “мине” и тъмните петна, усещането, че несъществуваща светлина им “влиза” в окото, ограниченото периферно виждане ще изчезнат. С времето обаче симптомите се разширяват с поява на мъглявини и нарастваща загуба на зрение.

Канадско проучване от 2017 г. намира връзка между лятото и отлепването на ретината. Очните лекари анализират обстоятелствата, при които са приети за лечение над 14 300 пациенти с отлепване на ретината в периодите от април до септември между 2006 и 2013 г. в провинция Квебек. Те установяват

леко увеличаване

на случаите през

топлите месеци

Като цяло тенденцията се проявявала най-често при хора над 55 г., за някои от видовете отлепване на ретината - през 7-ата декада от живота.

В светлината на изменението на климата е необходимо по-добро разбиране на въздействието на топлинните вълни върху окото и другите сетивни органи, изтъкват канадските специалисти.

За повече случаи през последния месец съобщи пловдивската офталмоложка проф. Нели Сивкова. Тя го свързва с обезводняване в горещините, което влияело и на стъкловидното тяло. 

При доносените деца отлепването на ретината не е често и обикновено е свързано с редки генетични заболявания. Но при преждевременно родените бебета, които се нуждаят от подаване на кислород в кувьоза, има риск от инцидент с ретината.

Травмите също може да бъдат причина за разслояване на деликатната тъкан на окото. Случаите обяснимо зачестяват през лятото и са предимно при хора в активна възраст и подрастващи. Внезапният удар в главата или в окото - например “среща” с летяща топка или друг предмет, удар в предното стъкло на колата при рязко спиране или отпора на въздушна възглавница, директно “забиване” по очи при скок във вода от високо и др., също може да създаде условия за отлепване на ретината.

Неотложна консултация с очен лекар при плуващи петна и светкавици в зрителното поле може да спаси зрението при отлепване на ретината.