Проблемите в здравеопазването ще се решат след демонополизиране на Националната здравноосигурителна каса и навлизането на други здравноосигурителни каси при ясни правила, казва директорът на МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” - Велико Търново

- Д-р Филев, какъв е вашият коментар за новата методика за заплащането на лекари и специалисти по здравни грижи в болниците и приложима ли е тя?

- Това е един опит да се създадат правила в системата на здравеопазването при образуването на работната заплата. И в интерес на истината това се прави за първи път след стартиране на реформите в здравеопазването.

Тази методика не

е догма и всяка

болница може

да я адаптира

спрямо своите условия. В този дух и насока протичат и разговорите на срещите с ръководството на Министерството на здавеопазването.

- Има ли достатъчен ресурс? От общинските болници се чуха мнения, че това няма как да се случи без увеличаване цените на клиничните пътеки?

- Това, че цената на клиничните пътеки е по-ниска, е ясно отдавна и на всички. Повечето цени са от времето, когато минималната работна заплата беше 260 лв. и цените на енергийните носители, консумативи и лекарства бяха други.

Увеличението на лимитите на НЗОК е по линия увеличение на цените на клинични пътеки в педиатрията и белодробните болести, но тези заболявания имат сезонност. През летните месеци традиционно заболеваемостта от белодробни заболявания е по-ниска. И при децата заболеваемостта е ниска. Има и намаление на пациентите, потърсили помощ в спешните отделения.

Т.е. не съм сигурен, че тези пари могат да бъдат усвоени от болницата с дейност. Затова липсва сигурността за предвидимост при увеличение на заплатите.

- С колко ще вдигнете заплатите във вашата болница от 1 юли?

- В момента

обсъждаме с

колко да е

увеличението

на заплатите,

но стремежът

ни е да не е с

по-малко от 10%

за специалистите по здравни грижи и лекарите.

Не бива да се забравя също и фактът, че всички получени пари не са само за заплати. Болницата е един организъм, който се нуждае от средства, с които трябва да съществува. Тя поддържа и недофинансирани дейности и структури.

Така че всичко това в момента се обсъжда, за да се стартира с увеличение от 1 юли, но в каква рамка ще бъде, ще прецизираме.

- При вас ще бъде ли спазена формулата 1:1,7:2,2? Ще има ли някой ощетен и какви ще станат средните възнаграждения?

- Всяка болница има свобода да определи оптималното за нея съотношение, но приблизително рамката ще бъде запазена.

Винаги ще има доволни и недоволни, но това е нормално. При сестрите в момента средната основна заплата е 670 лв., но брутната е 1200, тъй като има допълнителни пера, които формират заплатата - като клас, извънреден труд, допълнително материално стимулиране и т.н.

Средната брутна

заплата при

лекарите е

около 2200 лв.

- Според здравния министър Кирил Ананиев областните болници предпочитат различни механизми за увеличение на доходите - да бъдат увеличени основните възнаграждения и по този начин да се доближат до началните работни заплати или да вдигнат с определен размер началните заплати, а по-голямата част от ресурса да се ползва за допълнително материално стимулиране за постигнати резултати. Според вас кой подход е по-добър?

- За мен по-добър е подходът с по-високо допълнително материално стимулиране според резултатите. Така се запазва и стимулът.

В края на краищата важно е каква е брутната работна заплата, която получава съответният служител на болницата.

- В правилна посока ли е реформата и ще реши ли тя проблемите на областните болници?

- Всяка реформа е трудна особено когато не се е правило нищо радикално в продължение на много години.

Областните

болници изпитват

това бреме

твърде силно

поради

лимитирането

на дейността

и рестрикциите към тях по линия на здравната каса. Твърде често лекуваните пациенти са за сметка на дружеството, тъй като сме с двойни лимити - и в дейността, и в леглата на всяко отделение.

Смятам, че проблемите ще се решат след демонополизирането на Националната здравноосигурителна каса и навлизането на други здравноосигурителни каси при ясни правила и принципи.

Контрол от всички тях върху средствата и дейността на всяко едно лечебно заведение. Тогава ще видим достатъчно ли са парите за здраве и правилно ли се изразходват.

- Реформата ще спре ли протестите на медицинските сестри в страната?

- Аз не мога да кажа това, но истина е, че всички ние искаме специалистите по здравни грижи да получават достойно заплащане и правим всичко възможно за това. Аз им благодаря за ежедневната им работа и грижите за пациентите.

Само човек, който не е изпитвал силата на тяхната опора и подкрепа в трудни моменти, не може да оцени техния труд.

ВИЗИТКА

Завършва медицина през 1992 г. в МУ-Плевен

От октомври 1992 г. до март 2007 г. работи в ОАРИЛ в областната болница във Велико Търново

От 1997 г. има специалност по анестезиология и реанимация

От 2007 г. до октомври 2013 г. е началник на спешното отделение в МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов”