По 2500 заболели всяка година се регистрират в  Комплексния онкологичен център, казва управителят проф. Христо Бозов

Над 9 млн.лв. ще бъдат инвестирани в Комплексния онкологичен център /КОЦ/ в Бургас за изграждане на отделение по нуклеарна медицина и брахитерапия, съобщиха от общинското здравно заведение. 7,3 млн.лв. са осигурени по договор за финансиране по инициативата JESSICA, а собствените средства са 1,8 млн.лв.

"Строителството на новата сграда започва още следващата седмица. Тя ще бъде до корпусите за лъчелечение и химеотерапия. На основният етаж ще работи апаратура, която установява с много голяма достоверност тумори и метастази в меките тъкани, а на 2-я ще имаме още един изключителен апарат за диагностика, известен като гамакамера. Той установява метастази на костите, така че ще можем да покрием цялото тяло като диганостика и лечение", коментира управителят на Комплексния онкологичен център проф.Христо Бозов.

В новата сграда ще заработи апаратура за брахитерапия, която се използва за унищожаване на тумори в простата и матката. "Това е най-щадящият метод, при който в самия тумор се имплантира радиокативно вещество и го унищожава без да се засягат съседните тъкани", обяснява проф.Бозов. Той се надява новата сграда да заработи до края на следващата година.

"Над половин милион души от областите Бургас, Сливен и Ямбол ще имат възможност да се лекуват с най-съвременна апаратура. Чакаме и пациенти от страната и чужбина, защото всичките тези дейности се развиват на много малко места в България", коментира професорът.

Над 2500 човека годишно са новорегистрираните пациенти в Онкологичния център, а в момента те са 31 000, което, според медици, е много сериозна заболеваемост. Водещи при жените остават заболяванията на млечната жлеза и на шийката на матката, а при мъжете - ракът на простатата, на белия дроб и на стомаха.