Съдовият хирург д-р Ангел Григоров: До 70% е съдовата патология у нас

Болницата “Д-р Стефан Черкезов” във Велико Търново и съдовият хирург д-р Ангел Григоров се включват в националната кампания “Вземи краката си в ръце”. Тя е организирана от Българското дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия. Целта е профилактика, тъй като през лятото венозната патология се увеличава.

“Обострянето на хроничната венозна болест се дължи на факта, че горещините разширяват кръвоносните съдове. Това води до порочен кръг с венозния застой, дилатира се и венозната система. Клапите на дълбоките съдове, на повърхностната венозна система не се затварят добре и застоят е още по-голям. Пациенти, които са имали варикофлебит или флеботромбози, може да развият някакъв вид усложнения”, обясни д-р Григоров.

Той безплатно ще преглежда на 26 юни в болницата.

“У нас процентът на хората с хронична венозна болест е значително по-висок в сравнение с други европейски държави. Това се дължи на факта, че българите обръщат внимание на проблема твърде късно.

През 2009 г. 40% от населението на България е било разширени вени, а сега е 60-70%. Едва 2-3% следят и лекуват заболяването. Има испад на възрастовата граница на цялата патология - венозна и артериална.

"Имам пациент на 12 г.! При жените възрастовата граница е по-ниска, между 40 и 50 г. За мъжете е малко по-висока, но това е относително”, каза д-р Григоров.

Генетичната обвързаност е една от сериозните и най-чести предпоставки за венозна болест. Ако двамата родители имат разширени вени, 90% от децата им ще имат същия проблем. Сред основните рискови фактори са и наднорменото тегло, заседналият начин на живот, ендокринните заболявания.

“Хроничната венозна болест е най-честа при хора, които са много дълго на път - шофьори, пилоти. Друга рискова група са стругари, шивачи. При готвачите почти няма човек със здрави крака, тъй като работят в горещи помещения и стоят прави. Това са предпоставките за развитие на рефлукс”, обяснява хирургът.   Залата за инвазивно лечение в МОБАЛ, където прилагат съвременните методи за лечение на венозната патология.

Залата за инвазивно лечение в МОБАЛ, където прилагат съвременните методи за лечение на венозната патология.

Степените на болестта са от нулева до шеста. При нулевата няма симптоми, а само тежест, оток. В първия и втория стадий се разширяват малките капиляри. При третия вече има добре оформена разширена вена 3 и повече мм, а при четвърта степен се засяга самата кожа на крайниците.

“При пета степен има цикатриевси от зарастване на рани. Шеста степен е най-тежката - с активна язва на крака. Тогава заболяването вече се смята за социално значимо, защото пациентът е неработоспособен. Зависи до каква степен е увредена вената и има ли предхождащи заболявания, лечението може да отнеме месеци”, обяснява д-р Григоров.

Със съвременните методи - лазерна аблация или радиофлегвентна аблация на основния ствол на вената, а след това и с обработка на малките клончета със склерозация, раните се затварят за около месец. Ако обаче не се приложи това лечение, възстановяването става в пъти по-бавно.

“Дори да затворим тази рана и пациентът да се върне към нормалния си живот, той винаги е в риск отново да получи активна язва”, казва д-р Григоров.

За лечението на хроничната венозна болест най-важна е превенцията.  Има и упражнения срещу усложненията от разширените вени.