Френски медици описаха рядко генетично заболяване, чиито симптоми се отстраняват с прием на кофеин, съобщи сайтът MedicalXpress.

Носител на мутациите, които предизвикват нарушаване на функциите на мускулите, се оказало 11-годишно момче. Дискинезията, резултат от мутация на гена ADCY5, се изразява в произволни движения на мускулите на лицето и крайниците. Тя се среща при един на милион и засега е нелечима. Според родителите на детето, когато синът им пие кафе, това предотвратява конвулсиите му, предаде БТА.

Лекарите констатирали, че наистина е така. Родителите по невнимание купили капсули еспресо без кофеин и симптомите на болестта рязко се обострили. Болезнените мускулни спазми продължили 4 дни, докато родителите не си дали сметка, че са допуснали грешка. След като момчето отново започнало да приема кофеин, спазмите изчезнали.

"Това е една от онези невероятни случайности, с които е изпъстрена историята на медицината", отбелязва д-р Еманюел Фламан-Розе от болницата "Питие Салпетриер" в Париж.

Лекарите отдавна смятат, че силното кафе потиска мускулните спазми, но болестта е толкова рядка, че не достигат хора, с които това да се провери.