Доц. Станимир Сираков от УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ стана 36-ия специалист в цял свят с престижната европейска диплома по неврорентгенология, която се присъжда от новосформирания Борд по невроинтервенции. Целта на дипломата е да отличи тези специалисти, които имат опита и квалификацията да се занимават с ендоваскуларно лечение на най-сложните и комплексни мозъчно-съдови заболявания. За да получи дипломата, всеки от тези медицински специалисти е трябвало да покрие редица критерии. Самият изпит е продължил 2 дни. Първият е бил посветен на теоретичната подготовка и е включвал тест с писмена част. През втория ден явяващите се кандидати е трябвало да работят по различни медицински казуси пред 7- членна комисия и да дискутират индикации и методи на лечение, разказаха колегите му.

Новопридобитата диплома дава възможност на доц. Сираков след кратък пробен период да работи в който и да е от големите центрове в Европа, където се правят ендоваскуларни процедури.

Въпреки новите хоризонти, които отваря пред, той няма намерение да напуска България. „Напротив, в момента сме подали документи УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ да стане един от акредитираните центрове в Европа, където се провеждат обучения за невроендоваскуларни процедури – обясни специалистът. - Ако това стане, ще сме единствени в целия източноевропейски регион, което е голямо постижение както за българската медицина, така и за българските пациенти.“

Д-р Сираков е доцент към Катедрата по образна диагностика на МУ-София, председател на Българското дружество по интервенционална рентгенология, ръководител на сектор „Интервенционална рентгенология“ в отделението по образна диагностика в „Св. Иван Рилски“ и ръководител на Референтния център по Мозъчно-съдови заболявания към унизерситетската болница. Специализирал е при водещи имена на Европейската интервенционална рентгенология като проф. Боснякович в Сърбия, проф. Море и проф. Монайе във Франция. Доц. Сираков пръв въвежда в България ендоваскуларното лечение на артериовенозни малформации.