Захарта е очакваният заподозрян за всички здравословни проблеми на съвременния човек и най-страшното обвинение е, че има връзка с рака. Информациите и съветите, посветени на “злодея” в диетата ни, са понякога толкова разнопосочни, че се объркваме.

Какви са причините за съмненията? Когато ядем сладко, подхранваме ли риска за тумори? Захарта прави ли раковите клетки по-агресивни? Как захарта, която приемаме с храна и напитки, влияе на нашето здраве? На тази тема посвещава пост в научния блог на “Кансър рисърч” д-р Ема Смит. И много достъпно обяснява защо диета с високо съдържание на захар може да бъде лоша новина, когато става въпрос за риск от рак, но не и за причините, които често се появяват в заглавия.

Глюкозата

е горивото

на живота

Ако напишете “захар” в интернет търсачка, няма да отнеме много време да изскочат предупреждения, че тя е “бяла смърт” и храна на рака. Но идеята, че захарта създава тумори или че ги подхранва, е прекомерно опростяване на един сложен механизъм, казва ученият. И започва изложението си от обяснението, че захарите не са еднакви:

Захарта се предлага в много различни форми. Най-простата форма е само една молекула глюкоза или фруктоза. Тези молекули на прости захари могат да се слепват по двойки или като по-дълги вериги. Всички комбинации от такива молекули са въглехидрати и са основният източник на енергия на нашето тяло.

Захарта, която повечето от нас разпознават, е промишлената бяла захар - захароза. Тя е проста захар, която се разтваря във вода и придава сладък вкус на нещата. Съставена е от кристали глюкоза и фруктоза. Нарича се още рафинирана, защото е преработен продукт, извлечен от естествен източник (обикновено захарно цвекло). Непреработените храни също могат да бъдат с високо съдържание на прости захари - например медът, който също се състои предимно от глюкоза и фруктоза.

Когато веригите от захари стават по-дълги, те губят част от сладкия си вкус и вече не се разтварят във вода. Тези вериги се наричат полизахариди и образуват голямата група на храни с нишесте (скорбяла). Сред тях са оризът, хлябът, пастата, но и зеленчуци като картофите. Не са откровено сладки, но са с високо съдържание на въглехидрати. Захарта е на много места и това е добре, защото телата ни неизменно се нуждаят от нея.

Организмът е съвкупност от различни клетки, благодарение на които дишаме, чувстваме, мислим и т.н. Въпреки че вършат разнородна работа, имат едно общо нещо - нуждаят се от енергия за живот и да изпълняват задълженията си. Глюкозата е основното гориво, което захранва всяка клетка.

Ако ядем или пием неща с високо съдържание на глюкоза, тя се абсорбира директно в кръвта. Ако в менюто има нишестена храна, ензимите в слюнката и храносмилателните сокове я разрушават и превръщат в глюкоза. И накрая - ако по някаква причина храната ни няма въглехидрати, клетките могат да превръщат мазнините и протеините в глюкоза като последен опит да си осигурят глюкоза, за да оцелеят.

И точно

енергията е

пресечната точка

в темите за

захарта и рака

Раковите клетки обикновено растат и се делят бързо, което гълта много енергия. От това се ражда разсъждението, че ако раковите клетки се нуждаят от много глюкоза, тогава отказът от захар трябва да помогне да се ограничи или направо спре развитието му. Но не е толкова просто. Всички здрави клетки също се нуждаят от глюкоза. Как те да я получават, а туморът - не?

“Няма доказателства, че след диета, която не съдържа захар, се намалява рискът от рак или се увеличават шансовете за оцеляване при вече развита болест - твърди д-р Смит. - А диети с много ниски количества въглехидрати може да увредят здравето в дългосрочен план чрез елиминиране на храни, които са добри източници на фибри и витамини. Това е особено важно за пациенти с рак, тъй като някои терапии може да доведат до загуба на тегло и да поставят тялото под силен стрес. Така рестриктивните диети също може да попречат на възстановяването или дори да са животозастрашаващи.”

Въпреки че няма доказателства, че отказът от въглехидрати ще помогне за лечението на рак, важни изследвания показват, че знанието за анормалните начини, по които раковите клетки “правят” енергия, може да доведе до нови лечения. Още през 50-те години д-р Ото Варбург забелязал, че раковите клетки по различен начин от нормалните превръщат глюкозата в енергия.

Здравите клетки използват серия от реакции в малки клетъчни “батерии”, наречени митохондрии. Раковите заобикалят тези структури, за да генерират по-бързо енергия за високите си потребности. Този пряк път за производство на енергия може да е уязвимото място за някои видове рак, което дава на изследователите предимство при разработването на нови лечения. Първо, разкрива потенциала за разработване на лекарства, които блокират енергийните процеси на раковите клетки. И изследователите изпитват терапии, които работят по този начин.

Второ, анормалните процеси в туморните клетки може да пречат да се адаптират, когато са изправени пред липса на определени хранителни вещества. Тези потенциални слабости също може да доведат до лечение. Но подходите са все още експериментални и не знаем дали терапиите с гладуване на раковите клетки са безопасни. И със сигурност не е основание пациентите с рак да се опитат да го направят сами, като ограничат диетата си по време на лечението, казва ученият.

Щом спирането на захарта не помага за лечението, а захарта не причинява директно рак, защо лекарите насърчават хората да ограничават сладките храни? Защото има косвена връзка между риска от рак и захарта. Консумирането на много захар с времето може да доведе до увеличаване на теглото, а солидни научни доказателства показват, че наднорменото тегло и затлъстяването увеличават риска от 13 вида рак. Смята се, че затлъстяването е най-голямата предотвратима причина за рак след пушенето.

Но за дебелеенето се обвинява добавената захар , а не въглехидратите, които се съдържат естествено в плодове, мляко или други здравословни храни с присъствие на скорбяла.

Редно е да се ограничанат сладкишите и особено напитките с добавена захар, които често имат повече от препоръчителното дневно количество за порция. Още повече, че тези захарни напитки помпат допълнителни калории, без да предлагат други хранителни ползи.

Въпреки че храни като плодове, мляко и здравословни нишестени продукти са с високо съдържание на въглехидрати, те имат и други важни хранителни ползи. Всички трябва да ядем повече цели плодове, зеленчуци, пълнозърнести и бобови култури, тъй като са богати на фибри - растителни влакна, които се изхвърлят от тялото и по пътя си увличат част от мазнините.

Освен това фибрите

помагат

да се усвоява

естествената

захар по-бавно

Това е един от лесните начини да се поддържа здравословно тегло и в същото време намалява риск от рак на червата.

Освен в очевидно подсладените храни добавена захар има и в неподозирани стоки. Тогава? Четете етикетите и сравнявайте. Вникването в надписите с информация за съставките може да помогне да изберем храни с по-малко захар.

Поради повишеното внимание и подозрение на медицината към добавените захари големите в хранителната индустрия започват политика на преформулиране на рецептите. Другият им подход е вместване на единичните продукти в грамажи, съобразени с препоръчителните дневни норми за консумация на рафинирана захар. Така

все по-често

на пазара

се появяват

опаковани

сладкиши

“на хапки”

Историята за захарта и рака е сложна и очевидно не наближава последната серия с развръзката. От една страна, самата захар не причинява рак и няма начин (към момента) да се обрекат на гладна смърт от липса на глюкоза само ракови клетки, без да се увредят едновременно с това и здравите клетки.

Няма и доказателство, че диета с ниско съдържание на въглехидрати ще намали риска от рак или ще ви помогне като лечение. А за пациентите с онкологични заболявания адекватното хранене е важно за подпомагане на организма да се справя със съпътстващите лечението трудности. Но медицината е загрижена за все по-нарастващото количество захар, която хората консумират, защото тя насърчава напълняването. А наднорменото тегло и затлъстяването увеличават риска за много от видовете злокачествени тумори. Посланието на базата на научните доказателства е просто: въпреки че низвергването на захарта не е гарантирана застраховка срещу тумори, всички ние можем да намалим риска от рак, като правим здравословен избор чрез разумно ограничаването на добавената захар. Изпитан начин да се поддържа нормално тегло.